U zadnja četiri tjedna u Hrvatsku je došlo više od 920.000 cjepiva, a utrošeno je više od 895.000 cjepiva. Ovaj tjedan dolazi najviše cjepiva, 341.000 doza. Uskoro se očekuje javni poziv za dolazak građana na cijepljenje bez naručivanja.

Ustavnopravni stručnjak dr. sc. Mato Palić ističe za Večernji list da je u državama u kojima se želi cijepiti velika većina ljudi puno izraženija svijest građana o većoj koristi od cijepljenja u odnosu na rizik od mogućih nuspojava nego kod nas.

“U Hrvatskoj je zasad stav vlasti da je cijepljenje dragovoljno. Ako bismo imali malu procijepljenost, nedovoljnu za postizanje kolektivnog imuniteta, jedini način je da se propiše da je cijepljenje protiv COVID-a obvezno, kao i slučaju nekih drugih cjepiva. Ustavni sud već je ocjenjivao ustavnost takvih zakonskih rješenja i rečeno je da to nije ustavno pitanje i da su odluke o mjerama u svrhu zajamčenog prava na zdrav život u nadležnosti zakonodavca. I Europski sud za ljudska prava stava je da obvezno cijepljenje nije protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima”, kaže dr. sc. Palić.

Hrvatska se ubraja među tri države EU u kojima se najmanje građana želi cijepiti, gore od nas su samo Bugarska u kojoj se želi cijepiti trećina građana i Latvija s 45% zainteresiranih. U EU se u prosjeku želi cijepiti 64% građana, među kojima čak preko 80% Iraca, Danaca, Maltežana, Portugalaca, Španjolaca i Finaca. U Italiji cijepiti se želi 78% građana.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr