Tužiteljstvo Kantona Sarajevo prati pisanje medija kada je u pitanju akademsko obrazovanje Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), rečeno je u odgovoru za “Dnevni avaz” iz ove pravosudne institucije.

U središtu afere

No, pitanje koje smo uputili glavnoj tužiteljici Sabini Sarajliji bilo je: “Da li je Tužiteljstvo Sarajevske županije po službenoj dužnosti formiralo predmet protiv Sebije Izetbegović, a nakon medijskih napisa o akademskom obrazovanju?”

– Reagirat ćemo ukoliko dostupne informacije budu ukazivale na postojanje krivičnog djela za koje smo nadležni i koje nije obuhvaćeno zastarom ili amnestijom. Do tada smatramo da je navedeno u nadležnosti inspekcije, koja je dužna obavijestiti nadležno tužiteljstvo o saznanjima o eventualno počinjenom kazenom djelu do kojih je došla u toku inspekcijskog nadzora – rečeno je za “Avaz” iz Tužiteljstva SŽ.

Podsjećamo, direktorica KCUS-a našla se u središtu nove afere jer je sumnjivo kako je završila 10 ispita na postdiplomskom studiju u Zagrebu, a koja su joj zatim, za sada prema neutvrđenim informacijama, priznata u Sarajevu. Sporno je kako je studij upisala 2. ožujka 1993. godine, a već 19. ožujka položila prvi ispit.

Nije dobila zahtjev Vlade KS

Saznaje se da je Županijska uprava za inspekcijske poslove (ŽUIP), nakon što nije dobila zahtjev Vlade SŽ, formirala predmet po službenoj dužnosti.

Prema informacijama „Avaza“, inspektori će narednog tjedna obaviti inspekcijski nadzor Sebijine diplome na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Na čelu ŽUIP-a nalazi se Adis Mešić (NiP), a nakon što je Vlada prije 10 dana smijenila Fahira Halilovića (SBB).

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!