SOL je mnogima omiljen začin. No svima je jasno da ona, u velikim količinama, može biti poprilično nezdrava.

Sol je također učinkovit konzervans. Iz tog razloga proizvođači hrane koriste puno natrija. Zapravo, koriste previše natrija, a kao rezultat toga većina ljudi konzumira više soli nego što je preporučeno.

Ipak, često nismo ni svjesni da brojne popularne namirnice koje svakodnevno konzumiramo sadrže sol u ogromnim količinama. Takve namirnice biste trebali izbjegavati. Osobito ako imate povišen krvni tlak koji je faktor rizika za srčane bolesti. Studije pokazuju da smanjenje konzumacije natrija može smanjiti krvni tlak i učestalost hipertenzije. 

No o kojim je namirnicama riječ?

1. Kruh i pekarski proizvodi
Mogli biste se iznenaditi kad shvatite da se čak i kruh i pekarski proizvodi nalaze na popisu hrane Salty Six. Riječ je o popisu Američke udruge za srce na kojem je navedena hrana koja ima najviše natrija. Iako se kriška kruha ne čini pretjerano slanom, u samo jednoj kriški se nalazi oko 147 miligrama natrija, dok popularni francuski baguette sadrži 400 miligrama natrija.

2. Čips, pereci i tortilja-čips
Sol je konzervans koji se koristi u hrani da bi joj produljio rok trajanja. Zato su grickalice toliko slane.

“Slane grickalice poput čipsa i pereca zaista mogu povećati vaš dnevni unos soli”, kaže Stacey Krawczyk, konzultantska dijetetičarka iz zaklade Grain Foods i predsjednica FoodWell Strategiesa.

Na primjer, porcija tortilja-čipsa obično sadrži pet puta veću količinu soli u odnosu na onu koju dobijete u kriški cjelovitog pšeničnog kruha, piše Eat This, Not That.

3. Pizza
U prosjeku se u jednoj kriški pizze nalaze oko 624 miligrama natrija pa ako pojedete dvije kriške pizze, dobijete otprilike polovicu preporučenog unosa natrija za taj dan. To ima smisla kad razmišljate o sastojcima za pizzu: sir, umak od rajčice, tijesto…

4. Sendviči
Znate da su naresci poput šunke, puretine, salame i drugog konzerviranog mesa bogati natrijem, ali meso je samo djelić sendviča. I drugi dodaci doprinose količini natrija.

5. Juha
Većina juha, posebno gotovih, uglavnom ima previše natrija. S time se slaže i Morgyn Clair, nutricionistica iz Sprint Kitchena: “Hrana poput ove također obično ne nudi nijednu drugu pozitivnu prehrambenu vrijednost, poput vlakana, vitamina i proteina.”

6. Konzervirana tuna
Svakako, želite dobiti porciju omega 3 masne kiseline, a konzervirana tuna je sjajan izvor. No konzervirana tuna po samo jednom obroku “u prosjeku sadrži od 200 do 300 miligrama natrija” te “svatko tko ima srčane bolesti ili dijabetes ne može riskirati da jede tune iz konzerve”, kaže nutricionistica dr. Cassidy Gunderson, vlasnica tvrtke Spiro Health & Wellness iz Salt Lake Cityja. Iako konzervirana tuna nije toliko slana koliko juha iz konzerve, pekarski proizvod ili grickalice, može povećati rizik od visokog krvnog tlaka i drugih poremećaja poput bubrežnih bolesti i dijabetesa, kaže ona.

Izvor:indeks.hr Unatoč brzoj reanimaciji na licu mjesta, dolasku hitne pomoći i na kraju pokušaja oživljavanja na hitnom pedijatrijskom prijemu KBC-u Zagreb, 13-godišnji dječak umro je, liječničkim rječnikom rečeno, od zatajenja rada srca. Njegovo srce nije izdržalo igru “lovice”. Sve se to dogodilo prije desetak dana, nakon što se dječak iznenada srušio tijekom igre s prijateljima.

Navodno, kvartovskoj je utrci prethodilo ispijanje veće količine energetskog pića, za koje se sumnja da je moglo potaknuti tu tragediju, ali ipak se ne može sa sigurnošću reći da je to bilo i kobno. Naime, pokazalo se da je dječak imao bolesno srce, odnosno kardiomiopatiju, za koju roditelji nisu znali pa se dječak nije ni liječio. Liječnici drže da je osnovna bolest bila odlučujuća za tragični ishod, unatoč liječničkim naporima, jer je bolesno srce zahtijevalo liječenje, ali kada takav zdravstveni problem ostane neprepoznat, može se dogoditi tragedija kao ova u Zagrebu.

Načini liječenja

“Odmah se počelo s oživljavanjem, prikopčan je bio i na izvantjelesni krvotok tijekom reanimacije, ali, nažalost, nije bilo pomoći”, kaže dječji kardiokirurg u KBC-u Zagreb dr. Dražen Belina. Dodaje da je dječak imao tzv. hipertrofičnu kardiomiopatiju, za koju se nije znalo, a koja je i inače najčešći uzrok tzv. iznenadne srčane smrti, odnosno naglog prestanka srčane aktivnosti kod mladih, poglavito sportaša, pa se nerijetko naziva i tihim ubojicom. Moguće je da su tri ili četiri energetska pića, pa trčanje, dodatno potaknuli naprezanje, aritmiju, a onda i prestanak rada srca.

“Premda kardiomiopatija nije česta kod djece, u našoj se bolnici godišnje otkrije barem desetak malih pacijenta. Zato je vrlo važno, poglavito za djecu koja se bave sportom, jedanput godišnje raditi kontrolne preglede, odnosno EKG i ultrazvuk srca. Naime, postoje dvije vrste kardiomiopatije. Jedna je tzv. dilatativna, kod koje se srce jako proširi, što se može vidjeti na rendgenu kao povećana sjena srčanog mišića. No, ovo je dijete imalo hipertrofijsku kardiomiopatiju, kod koje se srčani mišić iznutra jako zadeblja pa nema sjene, zato se na vidi na rendgenu, ali se iznutra smanjuje volumen srca, što se najbolje vidi na pregledu ultrazvukom”, objašnjava dr. Belina.

image

Naglašava također da dilatativna kardiomiopatija najčešće završi presađivanjem srca, a ova hipertrofična nešto rjeđe. Hipertrofična primarno se liječi lijekovima kako bi se spriječilo pogoršanja, smanjili simptomi i rizici. U nekim slučajevima nužno je odstraniti i dio zadebljanja srčanog mišića

Genetska analiza

Naime, iza ove bolesti srca najčešće su genetski problemi, što se dokazuje genetskom analizom.

“Može biti promijenjeno čak između 40 i 60 gena. Genska analiza pokazuje nam koliko je kardiomiopatija kod nekog pacijenta opasna. Inače, ta pretraga ne radi se u Hrvatskoj, već u jednom laboratoriju u Finskoj, a vrlo nam je korisna. Važno je, naime, znati ima li promjene u bjelančevinama “srčanog motora”, koje stvaraju kontrakciju srčanog mišića, a kod kardiomiopatije one budu promijenjene. Ima i obiteljskih kardiomiopatija koje se prenose s majke na dijete. No, ima i novih mutacija koje nastaju kod djeteta”, objašnjava dr. Belina.

U svakom slučaju, dobro je napraviti vrlo detaljne preglede djece koja se bave amaterskim sportom, barem jedanput godišnje. Talijani su posljednjih godina jako podigli ljestvicu kardioloških pregleda za sportaše općenito, a sve kako bi se izbjegla tzv. iznenadna srčana smrt kod onih kod kojih je bolest bila neprepoznata. Dr. Belina naglašava da tragično preminuli dječak nije imao izgleda, jer je očito splet bolesti i nesretnih okolnosti bio takav da ni brza reanimacija na licu mjesta nije pomogla.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!