Poticajna priča stiže iz Slavonskoga Broda! Da bi poljoprivrednicima pomogli u prilagodbi klimatskim promjenama – tamošnje Sveučilište u suradnji sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku provodi zanimljiv projekt – sjeme povrtnih kultura tretiraju hladnom, aktiviranom plazmom da bi bilo jače i otpornije, a biljka dala više prinosa.

Učionica na otvorenom brodskog Sveučilišta laboratorij je nova tehnologija. Za studente agrotehničkih znanosti prilika da sudjeluju u inovativnim projektima poput ovog na paprici i zelenoj salati.

– Salata ima jako zdrave listove, krenula je pravit svoju glavicu što je jako dobar znak, rekla je Valerija Rakitić, studentica hortikulture, Sveučilište Slavonski Brod.

Jer prvi su puta „kristalku” uzgojili iz sjemena tretiranog hladnom plazmom. Potiče brže klijanje, a biljke čini otpornijima pa rastu zdrave bez pesticida.

– Pokušavamo nekim novim znanstvenim metodama i spoznajama pripomoći našim lokalnim poljoprivrednicima u prilagodbi povrtnih kultura na nove vremenske prilike u Slavoniji, ističe izv. prof. dr. sc. Krunoslav Mirosavljević, prorektor za projekte i međuinstitucionalnu suradnju, Sveučilište Slavonski Brod.

Partneri na milijunskom europskom projektu su im Institut Ruđer Bošković i Institut za fiziku.

– Vrlo značajan ne samo jer smo krenuli u tu vrstu istraživanja nego zbog toga što se na neki način krenulo raditi na primjeni koja je sve važnija u vremenu koji dolazi, rekao je dr. sc. Mario Rakić, Institut za fiziku.

– Da ustanovimo na koji način možemo doskočiti tim klimatskim promjenama jer evidentno je da se klima mijenja u tropsku klimu, rekla je dr. sc. Nataša Romanjek Fajdetić, Sveučilište u Slavonskom Brodu.

Hvale vrijedan projekt najmlađeg hrvatskog sveučilišta! Jer plazma tretman u poljoprivredi u nas se relativno rijetko koristi. Osobito na povrtnim kulturama.

– Imamo dvije sorte paprike, zasada izgledaju dobro, jel ove tu što su bile u plasteniku, ističe Kristijan Drinković, student hortikulture, Sveučilište Slavonski Brod.

– Pa smo onda uspoređivali koja je razlika kada se uzgaja u zaštićenom prostoru i kada se nalazi na otvorenom, rekla je Valerija Rakitić, studentica hortikulture, Sveučilište Slavonski Brod.

Rezultati istraživanja koje završava nagodinu bit će javno dostupni. I nadaju se u Brodu, popularizirati i zelenu ekonomiju – poljoprivredu koja s manje pesticida – proizvodi više i kvalitetnije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!