Ususret toplijim danima i ljetu naš najveći organ biva izložen sunčevim zrakama koje itekako mogu biti opasne. Povećan je tada i rizik za nastanak melanoma, malignog zloćudnog tumora i najagresivnijeg podtipa raka kože. Preventivni pregledi iznimno su važni.

U zdravstvu je poznata činjenica kako jedna kuna uložena u preventivu štedi četiri kune potrebne za liječenje. Odlazak na preventivne preglede nešto je što stalno moramo isticati kao najbolje ulaganje u vlastito zdravlje. Ipak, statistika govori kako nismo dovoljno osviješteni o ovom problemu jer se različite maligne bolesti otkrivaju u relativno poodmakloj fazi.

Iznimke nisu niti maligne promjene na koži, posebno melanom. Upravo kako bi potaknuli ljude na preventivne preglede kože, Ljekarne Zagrebačke županije i Specijalna bolnica Naftalan zajedničkim naporima već godinama provode Program ranog otkrivanja zloćudnih promjena na koži.

– Dermatolozi iz Naftalana dolaze u ljekarne, praktički u mjesta stanovanja naših potencijalnih pacijenata, gdje mogu pregledati kožu u smislu otkrivanja bilo kakvih promjena, a među ostalim i zloćudnih tumora na koži, kaže Milica Birk, zamjenica ravnatelja Specijalne bolnice Naftalan. Dodaje kako je u prostorima ljekarni pregledano oko pet tisuća pacijenata. Dodaje kako je mnogima spašen život jer je 20 posto njih imalo suspektan nalaz.

– Uloga samih ljekarnika u cijelom procesu je poticanje pacijenata na provođenje preventivnih pregleda i svakodnevna edukacija o zaštiti kože, a osim toga i sama organizacija pravilnih uvjeta za provođenje samog projekta u prostorima ljekarne, dodaje Lucija Majetić, Ljekarne Zagrebačke županije.

Ovim projektom svi zainteresirani građani mogu pregledati kožu bez dodatnih komplikacija – poput odlaska liječniku obiteljske medicine po uputnicu, naručivanja termina i odlaska u bolnicu na pregled. Jednostavno kad dođu u svoju ljekarnu, vide oglas ili ga čuju preko radija – prijave se za pregled prema rasporedu dolaska dermatologa. Dovoljno je da se jave telefonski u ljekarnu. Mogu doći i osobno.

Pametno prema sunčanju

Ljeto je pred vratima, a upravo je koža tada najviše izložena utjecaju sunca. U ovo vrijeme pandemije bolesti COVID-19 pacijenti imaju znatno manje mogućnosti porazgovarati sa svojim liječnikom i potražiti savjet. Ljekarnici su često ti kojima se obraćaju za pomoć.

– Od posebnih napomena koje ljekarnici svakim danom imaju za pacijente na temu zaštite kože, svakako bih napomenula važnost korištenja pravilnih zaštitnih krema, odgovarajuće visine zaštitnog faktora ovisno o fototipu kože, zatim nanošenje zaštitnih krema barem pola sata prije izlaganja suncu te obnavljanje zaštitne kreme svaka dva do tri sata, napominje Lucija Majetić.

Posebnu pozornost valja posvetiti i nježnoj dječjoj koži te je na vrijeme i pravilno zaštititi. Budući da je pojavnost melanoma zadnjih desetljeća u stalnom porastu, važnost preventivnih pregleda iznimno je važna. Zajednički napori medicinara i ljekarnika u svakom slučaju pridonose što ranijem otkrivanju bolesti, kada je mogućnost izlječenja i najveća.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!