Republika Srpska osporava sve što ne postoji u Daytonskom sporazumu, a to je između ostalog i Vijeće za provedbu mira. Poručio je to Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Za “Sputnjik” je rekao da će RS pronaći način da svakog visokog predstavnika tuži u zemlji iz koje dolazi za kršenje međunarodnog prava. Otkriva da je RS svojevremeno pripremala i tužbu protiv Paddya Ashdowna, koji je najviše od svih koristio bonska ovlaštenja.

– Kada smo bili već sklopili, već našli odvjetnike koji su nam tvrdili da su anketirali sudske institucije u Britaniji i da su rekli da će sud odlučivati, onda nam je došao tadašnji američki veleposlanik i rekao: “Samo probajte to uraditi”. Naravno, ja sam gurao to i dalje, ali ljudi koji su bili u tome predmetu sami su se povukli, vjerojatno pod pritiskom Amerikanaca – rekao je Dodik.

Jedan takav proces, navodi Dodik, traži vremena, strpljenja, ali i partnere.

Za to vrijeme, kako je rekao, nastavlja se pravna borba protiv nelegitimnog izbora Christiana Schmidta. RS će uputiti pismo svim članicama Vijeća sigurnosti UN, ali i zemljama EU povodom neleglnog imenovanja novog visokog predstavnika.

– Dotad, za RS, on je turista koji dolazi da se raspita o nekim stvarima, i tako će biti i primljen. Jeste da on dolazi iz Njemačke u kolovozu, ali u Njemačkoj su u rujnu i listopadu izbori, najavljen je odlazak Merkel, samim tim će i Njemačka imati mnogo problema. Bez obzira što je on prijedlog njemačke vlade, on treba biti upoznat s našim stavom. Ako Njemačka vlada ima pravo na nezakonita imenovanja, onda i mi imamo pravo na potpuno zakonito ponašanje – poručio je Milorad Dodik.

Što se samog Schmidta kao političara tiče, Dodik je rekao da ga je sreo jednom, kada se pričalo o izvozu domaćih proizvoda u Europsku uniju.

Istaknuo je da je izgledao kao blag čovjek, ali bez obzira na to, Dodik navodi da srpski narod ima jasan stav o njemačkim političarima na ovim prostorima. Također, dodao je da je veoma značajno što je srpski predsjednik Aleksandar Vučić jasno rekao da će Srbija prvi put tražiti izvještaje od visokog predstavnika kao potpisnica Aneksa 10.

/HMS/

error: Content is protected !!