Hrvatski jedriličar, član splitskog Mornara Filip Jurišić osvojio je brončanu medalju u klasi Laser na regati Svjetskog kupa u nizozemskom Medembliku, posljednjoj regati uoči Olimpijskih igara u Tokiju, dok je srebrni u ovoj klasi s Igara u Rio de Janeiru Tonči Stipanović zauzeo 20. mjesto.

Na regatnom polju ispred nizozemskog grada jedrila je impresivna flota od 61 Lasera, a mnogi jedriličari su ovu regatu iskoristili kao idealnu pripremu uoči odlaska u Japan gdje će se za otprilike mjesec i pol dana boriti za olimpijske medalje.

Filip Jurišić dobru je formu pokazao još na Europskom prvenstvu u Gdanjsku gdje je u listopadu prošle godine osvojio četvrto mjesto. U Medembliku je jedrenje podigao na još višu razinu i osvojio prvu medalju na regati Svjetskog kupa. U devet održanih jedrenja upisao je osam plasmana među prvih deset jedriličara što mu je u konačnici osiguralo pobjedničko postolje. Prvo mjesto osvojio je Britanac Lorenzo Chiavarini sa 33 negativna boda, drugi je bio Španjolac Perez sa 42 negativna boda, a hrvatski jedriličar zauzeo je treće mjesto sa 45 negativnih bodova.

– Probio sam konačno led na jednoj regati Svjetskog kupa. Lani sam u Poljskoj bio na korak do postolja, ove godine sam dosta dugo bio vodeći na regati u Portugalu, ali uvijek mi je nešto nedostajalo. U Nizozemskoj sam sjajno jedrio u zahtjevnim uvjetima za brončanu medalju, prvu od mnogih koje se nadam u budućnosti osvojiti. Sada su moje misli usmjerene prema Olimpijskim igrama u Tokiju gdje ću biti najžešći navijač Tončija Stipanovića, poručio je Hvaranin Jurišić koji uz Stipanovića i Cipranina Pavlosa Kontidesa jedri u “splitskoj tvornici medalja” Joze Jakelića, inače jednog od najuspješnijih svjetskih jedriličarskih trenera.

Tonči Stipanović u Nizozemskoj je zauzeo 20. mjesto. Osvajač prve, povijesne, olimpijske medalje za hrvatsko jedrenje navikao je na bolje rezultate, no njegov fokus su ionako Olimpijske igre u Tokiju.

– Rezultat je osrednji, lošiji nego što sam navikao, ali Medemblik mi je dobro poslužio kao test stvari koje mogu poboljšati prije odlaska u Japan. Projekt Tokio je nešto za što živim već nekoliko godina i imam velika očekivanja, ispričao je Tonči Stipanović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!