Sanjanje o bivšem partneru ili partnerici može biti način na koji vas vaš um upozorava da ne ponovite greške u vezi iz prošlosti ili uzorke ponašanja u prošloj vezi sa svojim sadašnjim partnerom

Filozofi i znanstvenici još uvijek nisu potpuno otkrili sve tajne snova. No, neki su stručnjaci analizirali prizore koji se često javljaju u našim snovima kako bi nam pomogli da bolje shvatimo što nam oni govore o našim najdubljim željama i iskustvima koja nam se događaju u svakodnevnom životu, piše Živim.

1. Potreba za obavljanjem nužde i nemogućnost da se pronađe zahod

Zahod je mjesto u koji ispuštamo otpadne tvari nakupljene u našem tijelu. Psiholog snova Ian Wallace na svojoj web stranici piše da ovakav san znači da želite ostaviti iza sebe nešto nezdravo u svom životu, no ne znate kako to učiniti. Wallace dodaje da, ako je bilo teško obaviti nuždu u snovima, to može biti znak da u stvarnom životu stavljate tuđe potrebe ispred svojih. Preporučuje da pokušate sebe staviti na prvo mjesto te da povremeno naučite reći „ne” drugima.

2. Mačke

Naše kućne mace mogu biti slatke i neodoljive, no prema autoru knjige The Illustrated Dream Dictionary, Russellu Grantu, mačke u snovima predstavljaju loš znak. One znače smrt ili prijevaru od strane voljene osobe. Crne mačke najavljuju bolest, no crnu mačku možete promijeniti u dobar znak ako je u snovima naganjate.

3. Psi

Psi su čovjekovi najbolji prijatelji i simboliziraju naše prijatelje čak i u snovima. Grant kaže da sretan pas znači dobro druženje s prijateljima, no pas koji reži može biti znak da među prijateljima imate izdajicu. Ako vas pas pokuša ugristi, to bi moglo biti upozorenje da vas netko pokušava prevariti. Pas koji laje ukazuje na zakonske probleme u budućnosti pa, ako je to bio vaš san, bilo bi najbolje da se u budnom stanju dobro držite pravila.

4. Letenje

Wallace kaže da letenje u snovima predstavlja osjećaj slobode. Taj se san može javiti nakon što su nestale okolnosti ili obaveze koje su vas tištile i gušile u stvarnom životu. Postoji i još jedno tumačenje, prema kojem letenje može ukazivati na nedostatak grižnje savjesti nakon što ste izbjegli neku svoju odgovornost ili dužnost. Problemi i teškoće pri lebdenju mogu značiti da vas nešto koči u postizanju vaših ciljeva ili u tome da se izrazite u potpunosti.

5. Zmije

Certificirani analitičar snova Lauri Loewenberg u svom članku objašnjava da zmije mogu značiti mnogo stvari, ovisno o tome kakve emocije izaziva ta životinja u snovima. Ako zmija izaziva strah, to može ukazivati na postojanje neke toksične osobe u vašem životu ili neke neposredne opasnosti. Zabavni prizori sa zmijama povezani su s manjim zdravstvenim problemima ili ukazuju na osobu koja još uvijek nije opasna za vas, ali bi to mogla biti. Loewenberg savjetuje da obratite pažnju na lokaciju na kojoj ste u snu vidjeli zmiju. Ako je bila u kući, mogli biste doživjeti stresne događaje u vlastitom domu. Ako je to bilo vani, može biti znak da ćete se otvoriti i riješiti probleme s nekom osobom u stvarnom životu.

6. Udaja za stranca

Upuštanje u nešto u što niste sigurni može se u vašim snovima očitovati kao udaja za stranca. Tumač snova Alri Menerski u jednom je online forumu objasnio da udaja za stranca može biti znak krize identiteta, kao i toga da niste sigurni što želite u životu.

7. Traženje nečega

Traženje nečega u snovima često znači potragu za nekim dubljim ispunjenjem u stvarnom životu. Ne znati što se traži može biti odraz činjenice da ne znate što bi vam pružilo osjećaj zadovoljstva u životu. Wallace kaže da, ako tražite nešto u svom domu, to znači da pokušavate naučiti nešto o sebi. Tražnje na otvorenom znači čežnju za priznanjem u okruženju u kojem se krećete. Traženje nečeg na radnom mjestu odražava želju za više profesionalnih uspjeha.

8. Penjanje stepenicama ili uz brdo

Prema Wallacu, uspinjanje, primjerice stepenicama ili na planinu, predstavlja znak ambicije prema većem uspjehu, često u profesionalnoj karijeri ili općenito u životu. Penjanje po rubu litice odražava vaš napor da zadržite kontrolu nad onim za što ste zabrinuti. S druge strane, penjanje po stijenama može biti znak nesigurnosti ili problema s podrškom okoline. Uspinjanje spiralnim stubištem odraz je osjećaja da se vrtite u krug ili da ste zapeli u nekoj situaciji, umjesto da krenete dalje i napredujete.

9. Voda i valovi

U jednom članku Loewenberg ukazuje na vodu kao na simbol emocija. Prozirna voda znači iskrenost, zamućena voda tugu i jad, a utapanje u valovima moglo bi značiti da se osjećate preplavljeni emocijama.

10. Zaljubljivanje ili pronalazak srodne duše

Jeste li ikada sanjali da ste pronašli svoju srodnu dušu i osjetili one snažne emocije koje prate zaljubljenost? Sjećate li se da ste se budili goreći od želje da odmah pronađete tu osobu? Analitičarka snova Jane Teresa Anderson je pisala o tome kako ljudi u snovima govore nešto o vama samima. Predivne osobine koje ste pronašli kod svoje srodne duše zapravo su slika vaših osobina i kvaliteta.

11. Vidjeti bivšeg ili bivšu

Ako vam se u podsvijesti pojavi slika bivšeg partnera, to ne znači nužno da čeznete da opet budete s njim. Wallace kaže da se vaš bivši možda ukazao kako bi vas podsjetio na neku njegovu posebnu osobinu. Vaš mozak postaje svjestan tih osobina pa biste trebali razmisliti o tome kako se one u ovom trenutku odnose na vas. Ako je vaš bivši bio nevjeran, možda ni vi niste bili iskreni prema nekome. Ako je bio drag i velikodušan, možda ste počeli otkrivati da i sami imate te osobine. Sanjanje o bivšem partneru ili partnerici može biti način na koji vas vaš um upozorava da ne ponovite greške u vezi iz prošlosti ili uzorke ponašanja u prošloj vezi sa svojim sadašnjim partnerom.

12. Nemogućnost govora

Prema najvećoj svjetskoj banci podataka o snovima, koja je bazirana na radu stručnjaka za spavanje dr. Charlesa Lamberta McPheeja, nemogućnost govora odražava osjećaj da vas u stvarnom životu ignoriraju ili podcjenjuju. Poteškoće u izražavanju misli u snovima mogu značiti i da vam je „jezik vezan” kad ste budni. Ako je vaš čest san gubitak glasa, to bi mogao biti znak traume uslijed nekog događaja iz prošlosti. Nemogućnost govora u snu može biti i posljedica paralize sna, a ona se događa u REM fazi spavanja. Ponekad pogreška u prelasku iz stanja uspavanosti u stanje budnosti dovodi do toga da se snovi „preliju” u našu svijest. Radi se o stanju u kojem je čovjek svjestan, ali se ne može kretati ili govoriti, a ta se pojava (koja je neugodna, ali bezopasna) javlja u trenucima kad se osoba budi iz sna ili kada tek počinje sanjati.

PIŠE NINA ČIČA/ŽIVIM

error: Content is protected !!