Provjerom znanja engleskog jezika počeli su obvezni ispiti državne mature. Maturanti se najviše boje, i to godinama – ispita iz hrvatskog jezika i pisanja eseja. Istražili smo zašto je to tako, što kažu maturanti, a što nastavnici.

Snježana Prusec Kovačić, učiteljica razredne nastave u OŠ Vugrovec-Kašina, svaki dan sa svojim prvašićima provede određeno vrijeme u kutiću za čitanje.               

– Primjećujem da današnja djeca imaju problem s čitanjem, teško se odlučuju, odustaju od čitanja, kaže.

Kada se uvodila matura prije 13 godina, nitko nije mogao ni zamisliti da će upravo hrvatski jezik, i to esej, ili jednostavnije – sastavak iz hrvatskog jezika, mnogim maturantima biti – najveći problem. 

– Strah me je hoću li dobro napisati hoću li zadovoljiti kriterije, kaže maturant Marko iz Rijeke.

– Koliko god da je materinski jezik, puno se očekuje, kaže maturantica Stela iz Osijeka.

– Smatram da mnogi moji vršnjaci imaju problem s izražavanjem i to je već prva velika prepreka u pisanju eseja, kaže maturantica Gabrijela iz Zagreba.


Država s najmanjim brojem tjednih sati materinskog jezika

Gabrijela je državna prvakinja iz hrvatskog jezika. Kreirala je stranicu na društvenoj mreži i savjetima pomaže svojim vršnjacima pa i za pisanje eseja. I Gordan iz Splita ima svoje mišljenje zašto je esej bauk.

– Jer se nedovoljno piše, jer se esej skine online, automatski se isprave pogreške i smatramo da time što smo dobili bolje ocjene online smo sazreli i unaprijedili svoje znanje iz eseja što nije utemeljeno, kaže Gordan.

– Većina maturanata nema jasne i kvalitetne informacije na koji način se vrednuje esej i to je nešto što je u magli, a drugi je čitalačka pismenost, kaže Ivan Janjić, prof. hrvatskog jezika i književnosti iz Prve gimnazije u Zagrebu.

Dakle, vraćamo se na početak priče – itekako je važna navika čitanja od najranije dobi. Uz to, sada nam na naplatu dolazi to što smo država s najmanjim brojem tjednih sati – materinskog jezika.

– Pisanje eseja iz hrvatskog je vještina poput sviranja. Što više pišemo, napisat ćemo bolji esej, kaže maturant Gordan.

U poplavi predmeta, razmišljanju kako zadovoljiti prenatrpanu satnicu, naravno da nešto mora patiti. Šteta što je to baš izražavanje, i to pismeno na materinskom jeziku.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!