Tržište nekretnina u Bosni i Hercegovini posljednjih je godina u ekspanziji. U svim većim gradovima zabilježen je rast izgradnje novih stambenih objekata, a većina stambenih jedinica prodana je i prije završetka gradnje, piše Večernji list BiH.  

Također raste potražnja za nekretninama starije gradnje, posebno u naseljima u Sarajevu koja su bliže centru. Koliko ovo tržište napreduje, dokaz je i registracija velikog broja agencija za promet nekretnina, što je dovoljan pokazatelj da, unatoč velikom iseljavanju stanovništva, potražnja za nekretninama ne jenjava, što je utjecalo i na rast cijena stanova i kuća. Nelegalni posrednici Stanje na tržištu nekretnina neuređeno je u smislu nedostatka profesionalnih posrednika pri prodaji nekretnina, zakona o posrednicima i normama koje oni moraju ispuniti da bi bili posrednici. Trenutačno u Sarajevu, a i diljem Federacije BiH, postoji jako mali broj agencija/posrednika koje rade legalno ovaj posao, tj. plaćaju poreze državi.

– Takva nesređenost pogoduje razvoju “crnog tržišta”, što je jedan od ključnih problema i nevjerojatno je do se koje granice nelegalni posrednici usuđuju ići.  

Stoga je Vlada Federacije BiH utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog Zakona o posredovanju u prometu nekretnina. U obrazloženju je navedeno kako je uređenje ove oblasti nužno s obzirom na to da je uspostavom tržišnih odnosa oživjelo tržište nekretnina, što je utjecalo na pojavu velikog broja posrednika u prometu. Nepostojanje pravne regulative pogoduje pojavi sve većeg broja osoba koje posluju ne pridržavajući se pravila struke i koje nelegalnim radnjama nanose izravnu štetu klijentima i cijeloj struci. Upravo stoga, obrazloženo je, javila se potreba zakonskog uređenja ove oblasti kako bi građanima – potrošačima bila pružena bolja, profesionalnija i kvalitetnija usluga po uzoru na poslovanje agencija zemalja sa uređenim tržištem te kako bi ujedno bilo uvedeno i više reda u ovu djelatnost.

Uvođenje registra posrednika Među ponuđenim zakonskim rješenjima jest i uvođenje registra posrednika, koji na svojoj internetskoj stranici objavljuje Federalno ministarstvo trgovine kao javni dokument u čije podatke svatko može besplatno imati uvid.

Zakon uređuje uvjete za obavljanje djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina, prava i obveze posrednika, agenata posredovanja i nalogodavaca u prometu nekretnina, opće uvjete poslovanja, sklapanje ugovora o posredovanju u prometu nekretnina, posredničku naknadu, stručni ispit za obavljanje poslova agenta posredovanja u prometu nekretnina te nadzor nad primjenom zakona. Na pitanja koja nisu posebno uređena ovim zakonom primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju obvezni odnosi.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!