Tomislav Tomašević preuzeo je grad Zagreb i, kako kaže, zatekao je lošu financijsku situaciju. Očekivanja građana od novoga gradonačelnika velika su, no hoće li prazna blagajna pokrenuti val poskupljenja i zaustaviti projekte? Danas je gradonačelnik Tomašević održao sastanke s 27 pročelnika gradskih ureda te s predstavnicima drugih stranaka koje imaju mandate u Gradskoj skupštini.

U emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića koordinatorica platforme Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je i sam gradonačelnik rekao kako je financijska situacija teška, ali rješiva.

– Može se reći da postoji rješenje da se stabiliziraju financije i da se rebalansom proračuna na razini grada i gradskih ureda dovedu u red, nadamo se do kraja godine. S novim proračunom na razini grada stvari bi mogle početi funkcionirati normalno, rekla je.

Dodala je da što se tiče Holdinga i društava u vlasništvu grada Zagreba  situacija složenija.

– Minus holdinga je značajan, ne govorimo u dugu prema kreditnim institucijama nego o minusu. On je za 2020. iznosio 305 milijuna kuna, to je jedan od značajnijih dugova Holdinga u povijesti. Holding će trebati duži period racionalizacije i stabilizacije financiranja. Neki će se dugovi morati refinancirati. Situacija u gradu Zagrebu i Holdingu je loša, svi smo to znali, ali ona nije nerješiva i ona se neće prelijevati na leđa građana. Idemo u racionalizaciju upravljanja i troškova koje proizvodi sam grad, objasnila je.

Ivica Lovrić, izabrani zastupnik u Skupštini grada Zagreba (Stranka rada i solidarnosti) rekao je kako je stanje sukladno i primjereno vremenu u kojem živimo.

– Od potresa je prošlo malo više od godine dana, suočeni smo s Covid krizom i to je ostavilo posljedice na financije grada Zagreba kao i svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj. Sukladno tome stanje je dobro i zadovoljavajuće i nema razloga za širenje panike. Drago mi je čuti od Benčić da se neće prelijevati preko leđa građana i da neće poskupljivati komunalne usluge jer za to ne vidim razloga, rekao je Lovrić.

Oko duga Holdinga rekao je da neka društva nisu radila po nekoliko mjeseci, tramvaju nisi vozili neko vrijeme a radnici su dobivali plaće, autobusni kolodvor nije radio, Zagreb parking također i nije bilo priljeva prihoda.

– Sve to slilo u taj dug. Dug je posljedica potresa i covida, rekao je Lovrić.

Reagirala je Benčić te rekla kako je 1,3 milijarde kuna minusa koje je grad Zagreb napravio iz 2019. godine kada nije bilo pandemije i potresa.

– Minus koji je iskazan za 2020. godinu je negdje oko 80 milijuna kuna, no uvidom u izvještaje vidjeli smo da nije potpuni podatak. Postoji dug Grada prema Holdingu, prema Zagrebačkim otpadnim vodama i prema ZET-u koji je na razini 550 milijuna kuna koji se nije platio 2020. godine nego se prebacilo na 2021. godinu. Tu je i kredit od HBOR-a i kreditnih institucija 300 i nešto milijuna kuna i Covid pozajmica od Vlade veća od 400 milijuna kuna. Ako kredite ne brojimo, može se reći da je najveći dio minusa generiran iz 2019. kad nije bilo potresa i pandemije, zbog lošeg gospodarenja, navela je.

– Primjerice ureda gradonačelnika godišnje je trošio milijune kune na rezano cvijeće i vijence. Imao je nabavu vozila za najam vozila 4-5 milijuna kuna da bi se time vozili pročelnici i predsjednici vijeća gradskih četvrti koji su te automobile imali 24 sata na dan. Ne vidim niti jedan razlog da pročelnici imaju gradske automobile. Radi se o 1¸51 automobilu preko ureda gradonačelnika, to nije čitav vozni park, nabrojala je Benčić primjere kako se trošilo.

Reagirao je Lovrić i rekao da se on vraća u 2015.

– Poreznim rasterećenjima Vlade od 2015. do 2019. proračun grada Zagreba izgubio je 5,1 milijardu kunu. To je refleksija onoga što se dogodilo u 2019. Da nije bilo potresa i pandemije 2020. to bi se anuliralo u 2020., tvrdi Lovrić.

Davor Filipović, glavni tajnik zagrebačke gradske organizacije HDZ-a,rekao je kako je u kampanji naglašavao kako je ključ napretka grada Zagreba upravo odgovorno upravljanje financijama.

– To je preduvjet bez kojeg se ne mogu realizirati kapitalni projekti. Treba stabilizirati gradske financije jer one nisu dobre. O tome sam govorio još u rujnu prošle godine. Proračun mora biti uravnotežen, prihodi moraju pokrivati rashode, a to u Zagrebu nije bio slučaj. Prihodi su kontinuirano rasli od 2017. do 2019., a ključ je kontrola rashodovne strane proračuna koje treba staviti pod kontrolu. Upozoravao sam na visoke kamate koje grad plaća za neke kredite od 6,5% i 6,8% i treba ih brzo refinancirati. Imovinom se nije upravljalo efikasno jer grad ima gotovo 5000 stanova i gotovo 2000 poslovnih prostora, rashodi su bili 393 milijuna kuna veći od prihoda, rekao je Filipović.

To su neke stvari koje se moraju hitno napraviti kako bi grad Zagreb išao prema naprijed. Nadam se da će neke od tih stvari napraviti i gospodin Tomašević, dodao je.

Renato Petek, izabrani nezavisni zastupnik u Skupštini grada Zagreba, smatra da je Holding održiv ako se restrukturira i ako se neće isplaćivati nepotrebno novac za vanjske usluge koje mogu obaviti gradske tvrtke.

– Mnoge stvari koje treba napraviti rekao je i sada gospodin Filipović, i o tome je govorio i ranije u skupštini ali je poslije toga digao ruku za daljnje zaduženje, novi proračun i daljnje dubioze. Drago mi je da je to sad uvidio i vjerujem da ćemo dobiti i njegovu potporu za dobre odluke, dobro gospodarenje imovinom, racionalizaciju troškova, rekao je Petek.

Naveo je primjer gospodarenja otpada.

– Zagreba za glomazni otpada plaća skoro 1800 kuna. Grad Samobor plaća tri puta manje isti uslugu istom poduzetniku. Za šest mjeseci, gospodine Lovrić mogla su se izgraditi 2 vrtića jer je novac otišao nepotrebno iz grada jer je natječaj napravljen samo za jednu zajednicu ponuditelja i mogli su staviti cijenu koju su htjeli. Za istu uslugu Samobor je postigao 3 puta manju cijenu. To je jedan primjer kako se može uštedjeti desetke milijuna kuna, objasnio je Petek.

Lovrić je Peteku rekao kako su izbori prošli.

– Što ćete vi napraviti? Dobili ste vlast? Kako ćete riješiti odvoz glomaznog otpada u Zagrebu? Nemojte pričati što nije bilo dobro, prošla je kampanja. Godinama ste govorili netočno, uzvratio je Lovrić.

Petek mu je potom odgovorio kako će se to napraviti sukladno zakonu.

– Kroz nekoliko mjeseci kad završe novi natječaji vidjet ćete cijenu, a koliko su sada. Novi natječaji bit će kad ugovori završe. Namjestili ste natječaj za dvije vrste otpada. rekao je Petek.

Reagirao je Lovrić: Ništa ja nisam namjestio.

Tu se u raspravu umiješala i Benčić. 

– Gospodine Lovrić, ja sam tek kad sam ušla u politiku upoznala ljude bez srama, rekla je.

Lovrić joj upada u riječ.

– Vi na sebe mislite?, uzvratio je Lovrić.

– To da vi postavljate pitanja budućem zastupniku skupštine koja još nije konstituirana o tome kako će izvršna vlast određeno pitanje riješiti nakon što ste desetljećima u toj izvršnoj vlasti? Vi dobivate 18.000 kuna neto za mjesto savjetnika kojeg nitko tamo ne želi. Dali ste ostavku na mjesto pročelnika da bi bili savjetnik. Pa recite kako ćete to riješiti. Građeni vas plaćaju 35.000 kuna bruto, kako ćete riješiti problem glomaznog otpada?, upitala je Benčić Lovrića. 

– Ja znam kako to riješiti. Neću odgovarati vama, a ako će me gradonačelnik pitati sasvim sigurno ću mu dati odgovor. Svoju besramnost ste potvrdili nabacivanjem blata. Ja vas i Peteka pitam kako ćete to riješiti kao izvršna vlast, stalno govorite što nije dobro. Vas isto plaćaju građani da lažete i difamirate, rekao je Lovrić.

– Koristite mogućnost koju vam je zakon dao da radite ništa i da imate plaću 18.000 kuna, rekla mu je Benčić.

– Ja radim 34 godine u ovom gradu, radim savjesno i radim puno više nego što ćete vi ikada raditi, uzvratio je Lovrić.

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta rekao je kako mu je drago da jednom u emisiji nije sudionik svađe.

– Sve ovo je dosta mučno slušati. platforma Možemo je željela upravljati Zagrebom, dobila je povjerenje građana. Entuzijastično su im vjerovali da će Zagreb promijenit , a vidimo poet stare stvari: tko je koliko potrošio. Entuzijazam je splasnuo, a nada kod građana već se polako gasi. Koliko je tko potrošio na cvijeće i automobile to ne zanima građane. Možda informativno, no zanima ih kada će se stvari promijeniti u gradu onako kako ste su građani od vas zahtijevali. Dali su vam bianco povjerenje jer niste do sada imali minulog rada u tom području da ste im se mogli dokazati. Polako se već priča da će se Agrokorizirati Zagreb, da će se provoditi vanjske revizije, zar nemate vi stručnjake? Čini mi se da se gubi entuzijazam, rekao je.

– To ste baš nakon dva dana primijetili?, upitala ga je Benčić.

Peternel se nije dao smesti.

– Otvoreno nam kažite hoće li usluge poskupjeti, na koji će se način racionalizirati proračun? Sve ono što ćete dobro napraviti za Zagreb, mi ćemo to vrlo rado podržati. A što se tiče novca, novca  ima, barem nominalno, no ne želim se nabacivati brojevima. Zagreb akumulira jako puno novca, rekao je Peternel.

– Postoji prostor da se efikasnost podigne u svim gradskim poduzećima, pa tako i prema ZET-u. Grad Zagreb ima problem s likvidnošću i upravljanjem s gradskim financijama i tu je potreban radikalan zaokret kako bi grad prodisao, rekao je Filipović.

Što se tiče poskupljenja usluga Benčić je rekla da će napraviti sve da ne poskupe.

– Naš je srednjoročni plan da komunalne usluge, posebno u gospodarenju otpadom i voda pojeftini. Zagreb ima razgranatu mrežu različitih prihoda. Zagreb sigurno nije siromašan grad. Ono što je bio problem je da se u njemu na trenutke trošilo, kako se u narodu kaže, “kao pijani milijarder”. Treba racionalizirati gradsku upravu, ne možemo imati 27 ureda. Ured gradonačelnika ne može imati 27 posebnih savjetnika, pa to nema niti jedan premijer, predsjednik. To je na svim razinama tako, rekla je Benčić.

Govoreći o današnjem sastanku s pročelnicima rekla je ako su se izmijenile informacije i da se očekuju detaljnije informacije o njihovim resorima.

Benčić je odgovorila Peternelu i rekla kako je smiješno da je nakon 2 dana davati bilo kakve ocjene.

– Mi entuzijazam za grad Zagreb i Hrvatsku nećemo nikada izgubiti. Ovo je naš grad , u njemu živimo, i naša djeca ovdje idu u vrtiće i škole. U ovo smo se upustili da bi nam svima zajedno bilo bolje rekla je Benčić.

– Stabilizacija gradskih financija, restrukturiranje Holdinga, u gradskim upravama će ići nova shema i to će brzo u skupštinu. Idemo napraviti reviziju plana javne nabave, ono što je zaista nepotrebno i koje se stvari mogu odraditi unutar kuće tako će se i odraditi. Što se tiče vanjske revizije to je jedno od naših obećanja. Ako je neovisna, ne mogu biti naši stručnjaci jer sami sebe nećemo revidirati, takva praksa nije dobra, želimo vanjsku neovisnu reviziju financiranja i utvrđivanja točnog stanja financija i duga grada i Holdinga. Ići ćemo u dvije etape i prva će biti vrlo brza. To će biti utvrđivanje najštetnijih ugovor kroz koje najviše curi novaca i utvrđivanja točnog stanja financija grada. Onda slijedi dubinska analiza kad se napravi ovaj prvi dio. Tako ćemo do kraja godine stvari staviti u određeni red. Plan imamo, situacija kolikogod da je složena mi smo za nju bili pripremljeni, znali smo u što ulazimo i nije nas ovo iznenadilo nego traži puno truda i rada, objasnila je Benčić.

Petek je rekao kako će oblik suradnje u jednom trenutku objaviti Tomašević i čelnik SDP-a Peđa Grbin. Rekao je da se ne raspravlja tko će biti na kojoj funkciji nego na koji način i kada realizirati neki projekt, pronaći za to financijska sredstva i pripremiti plan za iduće 4 godine.

– Najvažnije je da će građani već od srpnja kada će, vjerujem biti rebalans proračun i restrukturiranje ureda, mogu vidjeti u perspektivi koji će biti benefiti nove gradske vlasti, rekao je.

Filipović je rekao kako je Benčić rekla da će dovesti vanjsku neovisnu reviziju. 

– Moram istaknuti da već postoji vanjska neovisna revizija, da državna revizija redovito izdaje  svoje izvještaje. Ona to predstavlja kao da će se nešto novo dogoditi u Zagrebu. Nadam se da ćete raditi kako ste i najavljivali, rekao je.

Peternel je rekao kako je bitno, a to će se vidjeti u idućih 6 mjeseci, građani očekuju novi model upravljanja, dubinski i suštinski, a ne kozmetičke korekcije. 

– Mi ćemo u opoziciji djelovati konstruktivno, ali ćemo isto tako odnositi vrlo kritički prema svakoj situaciji za koju procijenimo da ju treba komunicirati, rekao je.

Benčić je rekla kako cijeni rad državne revizije.

– Izvješća su ukazivala na nepravilnosti u postupanju gradske uprave godinama. Godinama je državna revizija davala upute što treba napraviti kako bi se stvari u pojedinim resorima popravile. Uredno se to nije izvršavalo i to je jedna od nezakonitosti u postupanju pročelnika i čitave bivše gradske vlasti, rekla je.  

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!