Glavni tužitelj Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Serge Brammertz ocijenio je da je iznimno važno to što je ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na doživotni zatvor.

U izjavi objavljenoj na mrežnim stranicama MICT-a Brammerz je, nakon što je objavljena presuda Mladiću, istaknuo da je došlo vrijeme da se prihvati istina.

“Mladić se svrstava u red najvećih ratnih zločinaca u suvremenoj povijesti”, izjavio je Brammertz, podsjećajući na to da je Mladić koristio svoj zapovjedni položaj za napade na nedužne civile, koji su ubijani, mučeni, silovani i protjerivani samo zbog svoje nacionalnosti i vjere.

Kazao je i da je osuđeni general bosanskih Srba odgovoran za raspirivanje etničke mrženje te zato što je u oči lagao tisućama muškaraca i dječaka u Srebrenici čiju je likvidaciju zapovijedio.

“Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijih osoba u povijesti”, istaknuo je Brammertz.

Upozorio je istodobno da to nije presuda srpskom narodu, nego samo Mladiću, jer je i krivnja samo njegova, a da priznanje i zaštitu sada treba pružiti žrtvama, posebice onima koji su svjedočili tijekom suđenja.

Zaključio je porukom da bi presuda Mladiću ipak trebala biti podsjetnik na pravdu koju tek valja postići, jer diljem bivše Jugoslavije treba procesuirati na tisuće osumnjičenih za ratne zločine, u čemu je Tužiteljstvo MICT-a spremno pomoći.

Izvor:pogled.ba