Prema posljednjim podacima 188.848 osoba u Bosni i Hercegovini (prema podacima iz entiteta) primilo je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, dok je gotovo 50.000 njih primilo i drugu dozu.

To su podacima kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH kroz javno dostupne izvore o cijepljenim osobama.

Kako je za Fenu rečeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH u tijeku je proces započinjanja izvještavanja prema Europskom sistemu nadzora s podacima o broju cijepljenih građana BiH tako da su u pitanju podaci koji oslikavaju okvirno stanje.

Prema tim podacima u Republici Srpskoj prvu dozu cjepiva primilo je 88.000 osoba, dok je njih 38.000 primilo drugu dozu. U Federaciji BiH prvu dozu primilo je 100.848 osoba, dok je drugom dozom cijepljeno njih 11.858, a u Brčko Distriktu podaci su da je aplicirano 4.197 doza bez preciziranja koliko ih je primilo prvu, a koliko drugu dozu.

Kako je navedeno od prve isporuke cjepiva iz mehanizama COVAX i EU4HEALTH, uspostavljen je redovan tok isporuka te cjepiva stižu praktično na tjednoj osnovi, a Ministarstvo javnost redovno informira putem službene web stranice ili Twitter naloga.

Broj doza koje su u BiH došle putem COVAX mehanizma, EU4HEALTH mehanizma, donacije i direktne nabavke je 530.510 doza.

Na pitanje kada bi BiH mogla doći do dovoljnog broja cijepljenih osoba koliko je potrebno da bi se postigao kolektivni imunitet iz Ministarstva kažu da su planovi cijepljenja u nadležnosti entitetskih vlasti i Brčko distrikta.

– Nadležne zdravstvene vlasti imaju i evidencije o brojevima osoba koje je neophodno cijepiti te su oni ti koji mogu i napraviti procjenu o stanju imuniteta – naveli su iz Ministarstva civilnih poslova u odgovoru Feni.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!