Digitalne zelene potvrde ili popularno zvane covid putovnice zaživjele su prošloga tjedna. Proces za njihovo dobivanje je vrlo jednostavan, no ostalo je nekoliko nejasnoća kada je u pitanju njihovo trajanje, uvjeti za izdavanje.

Kako trenutno funkcionira sustav za izdavanje ‘covid putovnica’?

– Zadovoljni smo, moramo posebno istaknuti da spadamo među rijetke zemlje koje su to uopće uspjele pokrenuti 1. lipnja, ostale zemlje priključit će se 1. srpnja. Za sada je ukupno sedam zemalja, uključujući Hrvatsku, tako da sami taj podatak je pokazatelj o velikom uspjehu, navodi Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Osim Hrvatske, procesu digitalnih covid putovnica su se do sada priključile: Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Njemačka, i Poljska.

Ostale zemlje još uvijek razvijaju, pripremaju i pomalo testiraju digitalne covid putovnice.

– Svaki dan smo u kontaktu s Europskom komisijom i drugim državama članicama, kako je koja spremna tako će se priključivati, ali do 1. srpnja bi svi trebali biti gotovi, to je rok zadan od Komisije, kaže Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora u AKD-u.

Hrvatima je putovanje covid putovnicom zasad moguće samo u navedenih šest zemalja gdje su one uvedene u korištenje.

Medicinska dokumentacija i dalje važeća pri prijelasku

S medicinskom dokumentacijom se i dalje može putovati kao što se putovalo i do 1. lipnja.

– Zemlje koje za sad ne prihvaćaju očitanje QR koda, prihvaćaju ili papirnatu potvrdu ili postojeću dokumentaciju koja dokazuje vaš status prema bolesti covid-19, objašnjava Leko Kuštrak.

– Kako ne bi nastala panika da se ne može prijeći granica, granica se i dalje prelazi normalno s medicinskom dokumentacijom kao i do sada, s nalazom antigenskog ili PCR testa, ili potvrdom o cijepljenju. Medicinska dokumentacija je dovoljna za ulazak ili izlazak u Hrvatsku kao i druge zemlje koje su uvele covid putovnice, kao i one koje nisu, dodaje.

Međutim pravila pod kojima se može ući u pojedinu državu (primjerice koliko dugo važi testiranje) – različita su.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!