Ruski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov gostovao je u programu BHRT-a gdje je ocijenio kako ima odličnu suradnju s vlastima u državi.

Rusija kao velika svjetska država, ima interese na Balkanu i u Bosni i Hercegovini. Naš primaran cilj je da u dijalogu međunarodne zajednice vidimo što možemo zajedno uraditi. I u smislu bilateralnih odnosa, kazao je Kalabuhov.

“Vidio sam postoje i određene novine. Možda uspostavljanje leta između Sarajeva i Moskve. Mislim da će to predstavljati odličnu mogućnost ako se ostvari. Obostrani dolasci poboljšat će npr. posjetu ruskih turista na planine u BiH. A ljudi iz BiH da posjete neke naše gradove”, kazao je on.

Ruski veleposlanik je istaknuo i nove mogućnosti kada je u pitanju ekonomska suradnja i investicija.

“Imamo mogućnost da realiziramo neke stvari. Kao što znamo uskoro je 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Tada pripremamo posjetu ministra vanjskih poslova BiH u Moskvi gdje ćemo potpisati neke nove ugovore između dvije države”, otkrio je Kalabuhov.

Sarajevo je uvijek bila jedna točka, kao multikulturalna prijestolnica BiH, dodao je.

“I sada ima veliko interesovanje i po političkim i kulturnim stvarima. Zato što u Rusiji imamo isto tako višenacionalnosti i konfesija i pričali smo o planovima za narednu godinu. Bit će 1.100. godišnjica islama u Rusiji i možemo i u smislu toga unaprijeđivati odnose između nas”, naglasio je ruski veleposlanik.

Rekao je da i formalno i suštinski Ured visokog predstavnika /OHR/ mora biti zatvorena radi dobrobiti BiH. Prioritet Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira /UO PIC/ treba biti Dejtonski mirovni sporazum i ništa više.

Kalabuhov je rekao da se na posljednjoj sjednici PIC-a dogodilo nekoliko presedana. Jedan od njih je ostavka Valentina Inzka na mjestu visokog predstavnika. I izbor Christiana Schmidta na tu poziciju, “bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a”.

On je istakao da je na sjednici PIC-a bio protiv jer “prilikom imenovanja Schmidta nije ispoštovana procedura”. I da ova odluka nije legitimna jer se visoki predstavnik ne može imenovati bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a.

“To je stalna procedura koja je bila za svakog visokog predstavnika. Obvezna je suglasnost Vijeća sigurnosti UN”, rekao je Kalabuhov za BHT1.

Kalabuhov je istakao da BiH ne treba OHR. Za to postoje formalni, ali i razlozi koji se tiču realnog suvereniteta BiH, ocijenio je.

“U Rezoluciji Vijeća sigurnosti piše da OHR mora biti ugašen do 30. lipnja 2008. godine. Sada je pitanje tko je kriv? Ako ne i visoki predstavnik koji ima mandat Vijeća sigurnosti da ugasi OHR. Zašto to on nije ispunio?”, pita Kalabuhov.

On je dodao da sa aparatom visokog predstavnika BiH nije 100 posto samostalna i suverena zemlja.

Kalabuhov je naveo i da još uvijek nema službenog prijevoda Daytonskog mirovnog sporazuma. Ni Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH na jezike naroda u BiH. Nakon 25 ili 26 godina.

On je dodao da su u preambuli kominikea sadržani pogrešni izvodi iz Daytona i da nepravilno citiraju Ustav BiH. Te da se zbog toga kreira pogrešna slika.

Kalabuhov je naglasio da Rusija podržava realni suverenitet BiH i da je OHR postao kočnica progresa države.

Prema njegovim riječima, što se tiče NATO-a i EU i odnosa BiH, to pitanje treba da reguliraju vlasti u BiH. Te odluke Rusija prihvaća.

Osvrćući se na tvrdnje o navodnom “malignom utjecaju Rusije” u BiH, Kalabuhov je upitao čiji je maligni uticaj veći – Rusije ili visokog predstavnika.

/HMS/

error: Content is protected !!