Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim veleposlanikom u BiH Ericom Nelsonom kojem je prenio da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Christian Schmidt, jer se njegovim imenovanjem na sjednici Vijeća za provedbu mira krši međunarodno pravo.

Dodik je naveo da mu je američki veleposlanik rekao, da je što se njih tiče, Schmidt izabran i da misle da se u BiH treba usmjeriti na “izgradnji funkcionalne BiH”.

“To funkcionalne znači unitarne BiH”, rekao je Dodik i dodao da je poručio sugovorniku da takve funkcionalne BiH neće biti.

Dodik je istaknuo da je nemoguće da jedna Amerika koja je napisala i sponzorirala Daytonski sporazum ruši taj sporazum.

“Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim surađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik za TV “Happy”.

Dodik je podsjetio da je institucija visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Daytonskog sporazuma u kojem je napisano da će strane (Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i zajednička razina BiH) dogovoriti i predložiti Vijeću sigurnosti UN kandidata, koji će rezolucijom imenovati tu usaglašenu osobu.

Vijeće za provedbu mira (PIC) nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Christiana Schmidta, nakon ostavke Valentina Inzka koji je na toj funkciji bio 12 godina.

/HMS/

error: Content is protected !!