Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH – rekla je šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.  

Ona je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela.

– Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini i za poštovanje vladavine prava. Naše misli su s preživjelima i sa obiteljima svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti. Predsjedništvo BiH je, povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, podsjetilo ‘na obavezu da suosjećamo s bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata – istakla je. 

Naglasila je da Misija poziva sve u Bosni i Hercegovini da djeluju u pravcu promoviranja mira i pomirenja, da pokažu suosjećanje sa žrtvama i preživjelima tako što će poštovati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i uzdržati se od retorike podjela i uvreda. 

Podsjetila je da krivična odgovornost predstavlja odgovornost pojedinca za počinjeno krivično djelo te poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao usmjerene protiv bilo kojeg naroda.

– Iako Misija smatra da je današnja presuda pozitivan korak naprijed, činjenica je da za mnoge zločine počinjene za vrijeme oružanog sukoba još nitko nije odgovarao. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i s međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja – zaključila je Kavalec, priopćeno je iz OSCE-a. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!