Šibenčane je jutros u 5.59 probudio potres magnitude 4,7 prema Richteru. Epicentar je bio 13 kilometara jugoistočno od Šibenika – kod mjesta Vrpolje, a podrhtavanje su osjetili brojni stanovnici Zadarske i Šibensko-kninske županije. Dojava o štetama je bilo vrlo malo, ti se podaci još prikupljaju, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a seizmolog Tomislav Fiket. 

Kaže kako ovakvi potresi na području RH uvijek imaju naknadne slabije potrese, to se događa i kod ovog potresa.

– Nije ih bilo mnogo, nisu bili jaki, ali ih je bilo i to je nešto što svakako možemo očekivati, ustvrdio je dodavši da je vrlo teško govoriti o vremenskom periodu u kojem će se naknadni udari događati. 

– S obzirom na to da je u pitanju bio jači potres, naknadne udare možemo očekivati u jednom dužem periodu, poručio je Fiket

Kaže kako se seizmolozi nadaju kako neće biti jačih naknadnih potresa.

– Razloga za paniku nema, ali nikad se ne može isključiti jači potres kao što je to pokazao i potres u Petrinji, istaknuo je.

Današnji potres nije iznenadio seizmologe.

– Nije nas potres iznenadio, to područje je trusno kao i većina Republike Hrvatske. Potresi se tamo događaju, razlika je samo što se to područje aktiviralo sada i pitanje je bilo – je li to vezano uz Petrinju. Nije vezano uz Petrinju, to je drugo epicentralno područje, drugi rasjedni sustav i ne radi se o povezanosti s Petrinjom ili Zagrebom, objasnio je poznati seizmolog u Dnevniku HTV-a.

Odgovorio je i na pitanje što je s potresima u Jadranskom moru, treba li od njih strahovati?

– Niti jedan potres se ne može predvidjeti pa tako niti oni u Jadranskom moru. Ono što znamo je da su se te serije dešavaju u Jadranu, dešavale su se i prije. Ove je godine također bila jedna serija u Jadranu, ali to su potresi koje se uglavnom nisu osjetili na teritoriju RH jer su dalje od naseljenih mjesta, osjetili su ih samo stanovnici naseljenih otoka, i kao takvi nisu mogli nanijet štete niti naškoditi građanstvu, ustvrdio je Fiket.

Građanima na potresom pogođenom području je poručio da nema razloga za paniku.

– Mi živimo na području na kojem su, nažalost, potresi mogući i dešavaju se što se slikovito pokazalo zadnje dvije godine. Potresi ne ubijaju, ubijaju građevine tako da trebamo nastojati da osiguramo da su nam građevine što stabilnije. Ne smijemo podlijegati panici jer najveća opasnost nije od rušenja zgrada i kuća već od predmeta koji padaju s visina, npr. crjepova. Najgore je u trenutku velikog potresa istrčati na ulicu koja je još i uska pa se onda nemate gdje skloniti od predmeta koji padaju. Na našem području nije za očekivati da će biti potresa koji ruše cijele objekte do temelja i na tome trebamo biti zahvalni, poručio je Tomislav Fiket. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!