U SDP-u su večeras raspustili članstvo u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a u međimurskoj organizaciji njezino vodstvo. Zbog te će odluke SDP u Hrvatskom saboru imati 8 zastupnika koji nisu članovi stranke. Usto, u zagrebačkoj Gradskoj skupštini neće biti ni jedan formalni SDP-ovac. 

Nakon više od četiri sata rasprave Predsjedništvo SDP-a većinom glasova predložilo je zbog loših izbornih rezultata i unutarstranačkih sukoba raspuštanje članstva u zagrebačkoj i slavonskobrodskoj organizaciji te tijela u međimurskoj organizaciji stranke.

Odluku Predsjedništva o raspuštanju članstva grada Zagreba i vodstva u Međimurskoj županiji treba još u subotu potvrditi Glavni odbor SDP-a. Odluka o Slavonskom Brodu na snagu stupa odmah.

Odluka nije bila jednoglasna, protiv nje su glasovali Domagoj Hajduković, Romana Jerković i Kristina Ikić Baniček.

Predsjednik stranke Peđa Grbin već je ranije najavljivao potrebu revizije članstva, a odluke o raspuštanju dvije organizacije znače da će se ispisati svi članovi, a zatim ih ponovno učlanjivati po kriterijima koji budu uspostavljeni.

Teoretski to bi značilo da SDP u određenom razdoblju neće imati nijednog izabranog vijećnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, niti zastupnike u Saboru koji dolaze iz zagrebačkih izbornih jedinica ili pete izborne jedinice u koju ulazi Slavonski Brod. Međutim, neslužbeno se čuje da će zastupnike odmah primiti u članstvo nakon što Glavni odbor izglasa sve potrebne odluke.

Drastične odluke o raspuštanju članstva u Zagrebu tumači se kao pokušaj čišćenja od ‘bandićevaca’ i ‘bernardićevaca’ čime bi se otvorio put za izbor Joška Klisovića za čelnika zagrebačkog SDP-a dok su u Slavonskom Brodu glavnog tajnika stranke Vedrana Babića optužili za falsificiranje potpisa za SDP-ova kandidata za župana pa se na taj način nastoji riješiti sukob tamošnjeg članstva i centrale.

Na znanje je prije dugotrajne rasprave o raspuštanjima, nakon kratke rasprave, primljen i izvještaj predsjednika Grbina o sastanku s predstavnicima platforme Možemo s kojima se ide u pregovore o konstituiranju vlasti u Zagrebu.

O odlukama Predsjedništva Grbin će izvijestiti na konferenciji za medije u srijedu ujutro.

Borzan: Danas o suradnji u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan ranije je najavila kako će se na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke raspravljati o načinu suradnje s platformom Možemo! u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a mišljenja je i da se SDP-ovi zastupnici neće utopiti u većinskom partneru.

Borzan je nakon konferencije za medije na temu zabrane prodaje energetskih pića djeci odgovarala na pitanja novinara o tome kako bi SDP u Zagrebu trebao funkcionirati – u punoj koaliciji s Možemo ili na temelju projekata.

– Vidjet ćemo danas u raspravi. Prvenstveno me zanima pozicija kolega koji su članovi zagrebačkog SDP-a, no u svakom slučaju treba uvažiti činjenicu da je platforma Možemo! dobila veliku podršku građana i to treba respektirati, rekla je.

Dodala je kako je potrebno razgovarati o onome što se treba napraviti i ako se s obje strane postigne dogovor, a Borzan se nada da hoće jer su stavovi blizu, nije protivnik niti koalicije niti suradnje drugog oblika.

– Građani, u kakvu god da dođete kombinaciju, ako ste zajedno, oni ne gledaju je li to potpisana koalicija ili nije. Bitno je što će se raditi u sljedeće četiri godine, ocijenila je.

Upitana boji li se da bi se zastupnici SDP-a u Gradskoj skupštini mogli utopiti u velikom broju zastupnika Možemo!, konstatirala je kako se kroz povijest pokazalo da nije toliko važno imati klub vijećnika ili zastupnika koji će biti izuzetno brojan.

– Dovoljno je ako je i manji, ali je uporan i vrijedan. Ako pokazuje da radi u interesu građana, ako građani čuju što oni rade, onda dileme nema – nema šanse o bilo kakvom utopljavanju u jačem partneru u većini, poručila je.

Ne vjeruje da će SDP danas donijeti odluku, ali nije u potpunosti odbacila tu mogućnost.

– Predsjednik će nas prvo izvijestiti o tome što je bilo u razgovorima. Hoće li danas biti donesena krajnja odluka, u krajnjoj liniji to mora i Glavni odbor potvrditi. Danas je prva i najvažnija stvar zapravo priprema za Glavni odbor i sve ono što će ići od točaka, zaključila je Borzan. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!