Na današnji dan 9. lipnja 1945. zloglasni komunistički jugoslavenski režim na smrt je osudio hrvatskog znanstvenika, svjetski poznatog patologa i sudskog medicinara profesora dr. Ljudevita Juraka.

Godine 1943., kao renomirani znanstvenik, pozvan je da od 12. do 15. srpnja kao član Međunarodnoga povjerenstva istraži masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini kod grada Vinice.

Međunarodno stručno povjerenstvo osnovano je od najpriznatijih stručnjaka iz Belgije, Bugarske, Finske, Francuske, Italije, Hrvatske, Nizozemske, Rumunjske, Švedske, Slovačke, Madžarske. Tih 11 stručnjaka stigli su 12. srpnja 1943., a već 13. srpnja, piše Jurak, da su “najprije obavili očevid, te dne 14. i 15. VII. proveli sudbeno liečnička iztraživanja izkopanih lješina iz raznih skupnih grobova”.

Povjerenstvo je znanstveno utvrdilo uzrok (hitac u potiljak) i vrijeme (1938. godina) smrti oko 2000 ukrajinskih seljaka i radnika koje su ubili sovjetski komunisti kao dio državnog terora nad civilima.

Nakon Drugoga svjetskog rata prof. dr. Juraka 15. svibnja 1945. uhićuju komunističke vlasti po NKVD-ovom (Staljinovom) nalogu. Ponuđeno mu je da u zamjenu za slobodu povuče svoj potpis s izvješća Međunarodnog povjerenstva o Vinici i izjavi da ga je dao pod prisilom, ali je prof. Jurak to odbio.

Nakon što je odbio povući potpis, Vojni sud Komande grada Zagreba osuđuje ga 9. lipnja 1945. “zbog djela ratnog zločinstva”, na kaznu smrti strijeljanjem, trajan gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine.

Tako su zločinačke Titove vlasti ubile još jednog nevinog čovjeka, hrvatskog domoljuba i vrhunskog znanstvenika i intelektualca.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!