Domaći IT stručnjaci smislili su aplikaciju koja daje odgovor na pitanje koje muči sve roditelje i rodbinu na koga dijete sliči. Na mamu ili tatu? Iza zabavnog sadržaja krije se složena tehnologija, sve važnija u svijetu. Iskoristi li Hrvatska na vrijeme svoj potencijal, mogli bismo postati vodeći centar za razvoj umjetne inteligencije u Europskoj uniji.  

Odgovor na ovo vječno obiteljsko pitanje sada može riješiti aplikacija na mobitelu. Potrebno je samo snimiti fotografije na kojima se jasno vidi lice djeteta, mame i tate, a sve drugo izračunat će algoritam koji uspoređuje tri glavne karakteristike: nos, lice i oči. 

Aplikaciju je godinu i pol dana razvijala domaća IT tvrtka uz pomoć strojnog učenja, jedne od grana umjetne inteligencije. 

– Hajdemo nekako pokušati iskoristit prepoznavanje lica koje je već tada bilo jako popularna tehnologija, otključavanje mobitela s licem, tagiraju se slike na Facebooku preko lica i onda smo rekli: Hajdemo pokušat riješit nekakav problem koji je dosta zanimljiv tu Hrvatskoj i svijetu, ističe Filip Gulan, Odjel za razvoj i istraživanja Infinum.

Iako je rezultat ovog istraživanja zabavni sadržaj, iz njega su se razvile druge praktične aplikacije.  

– Koji se koriste recimo u medicini oko skeniranja rengenskih slika. Također, koristi se u prometu za zamućivanje registracija i takvih stvari na slikama. Tako da već postoji nekakva primjena nakon toga koja je proizašla, govori Gulan.

Važnost ove IT grane prepoznala je i Vlada koja je osnovala radnu skupinu. 

– Zadaća radne skupine su definirati okvir suradnje s tvrtkom Infobip na području umjetne inteligencije u svrhu ubrzavanja digitalne transformacije u gospodarstvu, obrazovanju, znanosti i turizmu i javnoj upravi, govori Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Plan je pozicionirati Hrvatsku kao centar razvoja umjetne inteligencije u Europskoj uniji.  

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!