Udruženje “Novi put”, u suradnji sa članicama Mreže bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija za borbu protiv trgovine ljudima RING, realizira projekat podizanja svijesti o trgovini djecom u Bosni i Hercegovini pod sloganom “STOP trgovini djecom”.

Kampanja se provodi uz podršku zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe “Prevencija i borba protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini”.

Cilj kampanje je podizanje javne svijesti o rizicima i svim pojavnim oblicima trgovine djecom među djecom i mladima, njihovim porodicama, starateljima, domovima za djecu bez roditeljskog staranja, nadležnim institucijama, kao i sprječavanje i umanjenje rizika od postajanja žrtvom trgovine djecom u BiH, kroz umrežavanje nevladinog i vladinog sektora i povećanje informiranosti opće javnosti.

Procjenjuje se da je trenutno u svijetu 1,2 milijuna djece žrtava trgovine ljudima, koja se iskorištavaju protiv svoje volje.

Bosna i Hercegovina je zemlja porijekla, tranzita i odredišta za trgovinu ljudima i djecom.

Covid-19 je povećao siromaštvo te smanjio pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju. 2020. godine je identificirano 70 potencijalnih žrtava trgovine ljudima, od čega je 35 žrtava bilo maloljetno.

Kampanja će se provoditi tijekom lipnja 2021. godine u ciljanim regijama povećanog rizika za trgovinu djecom na širem području BiH, odnosno u Sarajevskoj županiji, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj, Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji, te regijama Banjaluke, Modriče, Bijeljine i Trebinja, u partnerstvu s organizacijama članicama Mreže “RING” i u saradnji sa institucijama nadležnim za sprječavanje trgovine ljudima.

Kampanja će se provoditi kroz javne događaje i online kampanju, a počinje 10. lipnja uličnom akcijom u Banja Luci.

Kroz kampanju i ukupnu projektnu akciju pruža se doprinos boljoj informiranosti djece, mladih, građana/ki o najčešćim pojavnim oblicima i rizicima trgovine djecom, kao i povezivanju šireg kruga aktera iz nevladinog i vladinog sektora u zajedničkim aktivnostima prevencije i borbe protiv svih oblika iskorištavanja djece, priopćeno je iz Udruženja “Novi put”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!