Ruski novinar Nobel Aroustamian ostao je bez akreditacije za Europsko nogometno prvenstvo nakon što je više puta posjetio Gorski Karabah, armensku enklavu u sastavu Azerbajdžana koja je pod nadzorom Armenije i većinski nastanjena armenskim stanovništvom.

Baku je jedan od domaćina Eura, a Azerbajdžanski organizacijski odbor optužuje ruskog novinara da je posjetio separatističku regiju.

Aroustamian, koji je armenskog porijekla, a radi za ruski kanal Match TV, objavio je u utorak da nije dobio akreditaciju za EURO koji će biti organiziran u 11 europskih gradova, uključujući Baku u Azerbajdžanu.

Za akreditaciju novinara potrebno je odobrenje 11 nacionalnih organizacijskih odbora. Potpredsjednik Azerbajdžanskog nogometnog saveza Elkhan Mammadov potvrdio je da njegova zemlja stoji iza blokade.

– Ova je osoba više puta posjetila okupirane teritorije. Prekršila je zakone naše zemlje pokazujući nepoštivanje teritorijalne cjelovitosti Azerbajdžana, rekao je Mammadov, a prenose tamošnji mediji.

Odbijanje akreditacije ruskom novinaru izazvalo je bijes kod njegovih ruskih kolega i matične kuće.

Glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova uvjeravala je da su njezine službe “radile cijelu noć” s UEFA-om kako bi omogućile Aroustamianu da “obavlja svoje profesionalne aktivnosti”, suzdržavajući se od kritiziranja Azerbajdžana s kojim je Rusija u dobrim odnosima.

– Vjerujem da će se naći rješenje, dodala je Zaharova.

Gorski Karabah je sastavni dio Azerbajdžana, ali njegovo stanovništvo je većinski armensko. Nakon raspada SSSR-a Karabah se odcijepio od Azerbajdžana izazvavši rat u kojemu je od 1990. do 1994. poginulo oko 30.000 ljudi, ali u svijetu nije priznat kao neovisna republika.

Od tada ta je enklava ostala dio Azerbajdžana, ali je kontroliraju etnički Armenci koje podržava vlada u Armeniji.

U jesen 2020. godine izbio je novi sukob u kojemu je poginulo oko 6.000 ljudi, a Baku je povratio mnoge izgubljene teritorije.

U glavnom gradu Azerbajdžana igrat će se tri utakmice iz skupine A i jedan susret četvrtfinala.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!