Čelnici Srbije i Kosova nastavit će u utorak u Bruxellesu pregovore pod pokroviteljstvom Europske unije ne bi li pronašli rješenje za jedan od najteže rješivih teritorijalnih sukoba u Europi, rekao je u srijedu glasnogovornik EU-a.

“Glavna namjera je razgovarati o tome kako dalje, jer na Kosovu imamo novog partnera”, rekao je Peter Stano, glasnogovornik diplomacije EU-a.

To će biti prvi sastanak nakon povijesne pobjede Albina Kurtija na parlamentarnim izborima na Kosovu u veljači. Premijer, član lijevog reformističkog pokreta Samoodređenje (Vetevendosje -VV), najavio je novi pristup u pregovorima sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Veze dviju susjednih zemalja na Balkanu i dalje su složene, više od 20 godina nakon njihova razlaza u ratu. Zadnji susret čelnika dviju zemalja održao se u srpnju 2020. videovezom.

Beograd odbija priznati neovisnost bivše pokrajine proglašenu 2008., gotovo deset godina nakon rata koji se završio NATO-ovim bombardiranjem što je nagnalo srbijansku vojsku na povlačenje.

EU i Sjedinjene Države su nakon promjene kosovskog vodstva pritisnule obje strane kako bi nastavile pregovore.

No dijalog koji se zadnjih deset godina vodi pod pokroviteljstvom EU-a stoji na mjestu. Pregovori bi trebali normalizirati veze nakon rata u kojemu je izginulo 13.000 ljudi, uglavnom Albanaca.

“Očekujemo od obiju zemalja da i ubuduće sudjeluju u dijalogu, da poštuju sve dosadašnje ugovore i pokažu spremnost i zalaganje kako bi postigle završni i globalni dogovor o normalizaciji veza”, istaknuo je Peter Stano.

Beograd i Priština žele ući u EU.

Neovisnost Kosova priznalo je više od sto zemalja, među kojima SAD, koji je ondje zadržao snažan utjecaj nakon NATO-ove operacije koja je Srbe nagnala na povlačenje.

No Srbija taj teritorij i dalje smatra svojom južnom pokrajinom, u čemu ima potporu Rusije i Kine.

/Hina/HMS/