Otvaranjem novog murala u OKC Abrašević ovog mjeseca organizatori Street Arts Festivala u Mostaru i tim OKC Abrašević uzeli su kreativni zalet i počeli s proljetnim aktivnostima.

Mural je uvertira za jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar, koji će se održati u septembru.

Ovim događajem se završila i prva umjetnička rezidencija u sklopu projekta “The Future of Public Spaces” kojem je cilj ugostiti na rezidencijama afirmirane ulične umjetnike iz regije i inozemstva te uključiti mlade u razvoj urbane kulture.

Prvi gostujući umjetnik na rezidenciji bio je Nikola Mihajlović Kori, arhitekt i muralist iz Beograda, koji je i prošle godine sudjelovao na Street Arts Festivalu te oslikao prednji zid OKC Abrašević. Ove godine je svojim prepoznatljivim stilom oslikao mural “Summer vibes” na cijelom pročelju ovog omladinskog kulturnog centra.

Kori Nikola se u svom radu bavi prelaskom u dimenziju koja nije materijalna, koja je dimenzija energije. Kao umjetnik, voli da stvara u trenutku i dopušta da ga atmosfera, energija ljudi i okruženja ponese i uz pomoć te slobode proizvod je njegova umjetnost.

“Kada sam saznao da ću dobiti priliku da oslikam i drugi dio Abraševića, nisam puno razmišljao i planirao što ću raditi, nego sam želio da me ponese cijela energija ovog mjesta i da u odnosu na to proizvedem rad. Organizatori su mi dali odriješene ruke, imali su puno povjerenje u mene i rezultat takvog odnosa je ovaj mural”, rekao je umjetnik.

Street Arts Festival i OKC Abrašević organizira niz događaja za mlade kako bi im približili urbanu umjetnost i subkulturu te akcentirali na važnost prostora za mlade gdje mogu da se bave svojim hobijima i ispoljavaju kreativnost. Realizacija murala je ujedno i pokretačka energija za sve buduće aktivnosti OKC Abrašević i SAFMo.

“Drago nam je da smo dobili podršku razvijamo naše ideje, unapređujemo program Abraševića i osnažujemo postojeću urbanu umjetničku platformu”, kazali su organizatori.

Projekt se realizira uz podršku programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izvor:klix.ba