Zastupnici u crnogorskoj skupštini završili su u srijedu raspravu o Prijedlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici, a sjednica će biti nastavljena sutra, 10. lipnja, objavila je Skupština Crne Gore na svojoj Facebook stranici.

Zastupnici su raspravljali o Prijedlogu rezolucije koji su podnijeli Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović. Usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokracija, poručio je zastupnik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, navodeći da je njezin cilj suočavanje s prošlošću i pomirenje naroda. Ibrahimović je kazao kako Prijedlog rezolucije podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.  

– Ova rezolucija će onemogućiti da se zločinci kriju iza naroda i uskratiti mogućnost da se ovaj strašni događaj koristi u dnevno političke svrhe – poručio je Ibrahimović. Tijekom rasprave, zastupnik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao kako nije jasno čemu služi nova inicijativa oporbe u vezi sa Srebrenicom “osim ako nije za raspirivanje i dizanje novih tenzija”.

– Srebrenica i drugi zločini nad Muslimanima, Srbima, Crnogorcima, Albancima, Hrvatima, jedna je od strašnih posljedica bezumne politike devedesetih – rekao je Bogdanović.  Zastupnik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović kazao je kako je razočaran jer na sjednici nema predstavnika Vlade.  

– Ova rezolucija je provokacija i direktno je usmjerena protiv srpskog naroda – istaknuo je Vučurović. Zastupnik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović poručio je Ibrahimoviću da je rezolucije o genocidima trebalo da spoji u jednu, kako bi se stalo na kraju podjelama.

– Hoću da glasam za rezoluciju u kojoj su sve Srebrenice koje su bile na ovim prostorima. Neću da glasam za političke stvari – ustvrdio je Radulović. Zastupnik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je rekao da suosjeća sa svim žrtvama koje su stradale na ovim prostorima.  

– Moramo da gledamo unaprijed i osudimo sve zločine. Apsolutno ću uvijek dići ruku za to, pojedinačno ne – poručio je Joković.

Nastavak sjednice najavljen je u 12 sati.

Izvor:pogled.ba