Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu zatražili ukidanje prava na intelektualno vlasništvo za cjepiva protiv COVID-19 kako bi se ubrzalo cijepljenje na globalnoj razini, objavio je Europski parlament. Rezolucija je usvojena s 355 glasova za, 263 protiv i 71 suzdržanim.  

Europski parlament predlaže da započnu pregovori o privremenom izuzeću od primjene Sporazuma WTO-a o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) o patentima kako bi se poboljšao globalni pristup cjenovno pristupačnim medicinskim proizvodima povezanima s bolešću COVID-19 i rješavalo pitanje ograničenja pri globalnoj proizvodnji cjepiva i opskrbi njime. 

Zastupnici ukazuju i na opasnost koju bi neograničeno izuzeće iz sporazuma o zaštiti patenata moglo značiti za financiranje istraživanja, ulagače i klinička ispitivanja.

Istaknuli kako su dobrovoljno licenciranje (kad proizvođači cjepiva odlučuju kome će i pod kojim uvjetima dati licencu kako bi se omogućila proizvodnja), te prijenos znanja, iskustva i tehnologije u države s postojećim industrijama za proizvodnju cjepiva od presudne važnosti za povećanje i ubrzanje dugoročne globalne proizvodnje.

Kako bi se uklonili problemi u proizvodnji, EP poziva EU da žurno ukloni izvozne prepreke te da mehanizam odobravanja izvoza zamijeni zahtjevima u pogledu transparentnosti.

Zastupnici su istaknuli da bi SAD i Ujedinjena Kraljevina trebali također odmah ukinuti zabranu izvoza cjepiva i sirovina.

Proizveden je mali djelić potrebne količine cjepiva 

Kako bi 70 posto svjetskog stanovništva postalo imuno, potrebno je 11 milijardi doza cjepiva, a proizveden je samo djelić te količine, navodi Europski parlament.

Velika većina od 1,6 milijardi do sada iskorištenih doza cjepiva upotrijebljena je u industrijaliziranim zemljama, a samo 0.3 % doza u 29 najsiromašnijih zemalja. Stoga EU treba podupirati proizvodnju u Africi, istaknuo je Parlament. 

Još jedan važan alat kojim se cjepivo čini dostupnim u gospodarstvima s nižim prihodima mehanizam je za globalni pristup cjepivima COVAX i Parlament potiče ulaganja u njega.

Europarlamentarci su zatražili i da se budući ugovori o prethodnoj kupnji u cijelosti objave, osobito za cjepiva nove generacije te da oni uključe zahtjeve u pogledu transparentnosti za dobavljače.

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego (IDS/RE) podržao je privremeno ukidanje patenata na cjepiva, unatoč drugačijem stavu njegova zastupničkog kluba Obnovimo Euripe (RE). 

– Naš cilj ukidanja patenata za cjepiva protiv COVID-19 preduvjet je da bi se uopće mogla početi proizvoditi cjepiva diljem svijeta i tako maksimalno ubrzala proizvodnja. Pod pretpostavkom da se ljudi žele cijepiti, postojećim bi proizvodnim pogonima trebalo dvije do tri godine da opskrbe cijelo svjetsko stanovništvo dovoljnim količinama cjepiva, istaknuo je Flego. Ističe da je zato podržao ukidanje patenata za cjepiva. 

Solidarnost u doba pandemije

 – Smatram da EU tako pokazuje istinsku solidarnost, a ne trebam naglašavati koliko je solidarnost potrebna u vrijeme pandemije. Moramo ubrzati cijepljenje na globalnoj razini, sustavno pomagati zemljama u razvoju i povećati proizvodne kapacitete u zemljama koje nemaju vlastitu proizvodnju cjepiva. Nije vrijeme da pričamo o profitu farmaceutskih tvrtki, već o maksimalnoj mogućoj proizvodnji cjepiva. Svjestan sam važnosti intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog rasta u normalnim okolnostima, međutim danas to jednostavno moramo staviti po strani”, obrazložio je Flego.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!