Izvršno tijelo Vijeća Europe pozvalo je u četvrtak Moskvu da “odmah oslobodi” ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, dan pošto je moskovski sud raspustio njegov pokret ocijenivši ga “ekstremističkim”.

– Odbor ministara Vijeća Europe izrazio je krajnju zabrinutost zbog toga što je Aleksej Navaljni do danas u zatvoru, istaknuto je u priopćenju.

Ovaj odbor koji nadgleda provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava (ECHR) u zemljama članicama – među kojima je Rusija – traži ujedno od Moskve da poništi presudu protiv najvećeg kritičara Kremlja u slučaju nazvanom “Yves Rocher”.

Navaljni je u prosincu 2014. osuđen u Rusiji na tri i pol godine zatvora uvjetno u tom predmetu za pronevjeru 26 milijuna rubalja (u to vrijeme gotovo 360.000 eura), na štetu ruske podružnice francuske kozmetičke tvrtke Yves Rocher.

Vijeće Europe traži usto od Rusije da poništi presudu njegovu bratu Olegu Navaljnom.

ECHR je “ocijenio da su tužitelji osuđeni za čine koji se ne razlikuju od redovitih trgovinskih djelatnosti, a sudske odluke su svojevoljne, nepredvidljive i očito nerazumne”, podsjeća Vijeće.

Tim se odlukama krši načelo da “nema zločina i kazne bez zakona” te “pravo na pošteno suđenje”, ističe VE.

– Dana 2. veljače 2021. uvjetna osuda Alekseja Navaljnog, izrečena u ovom slučaju nakon svojevoljne osude, promijenjena je u kaznu strogog zatvora, podsjeća također.

Ruske zatvorske vlasti optužile su ga da je prekršio mjeru sudskog nadzora dok je bio na liječenju u Njemačkoj, nakon što je preživio pokušaj trovanja za koji optužuje Kremlj.

Sjedište Vijeća Europe, paneuropske organizacija sa 47 zemalja članica, je u Strasbourgu, a ministri vanjskih poslova zemalja članica ili njihovi izaslanici čine njegov Odbor ministara.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!