Hrvatski nogometni savez oglasio se o klečanju uoči utakmica koje prakticiraju Englezi i još neke reprezentacije u znak podrške borbi protiv rasizma.

U engleskim medijima pojavila se jučer vijest da Vatreni neće klečati, pa je glasnogovornik reprezentacije Tomislav Pacak na konferenciji za novinare dodatno pojasnio situaciju.

– Hrvatski nogometni savez i hrvatski reprezentativci uvijek i svugdje osuđuju sve oblike diskriminacije, a pritom poštujemo pravo svakog pojedinca i organizacije da odabere kako će se i kada boriti protiv rasizma, ili u neku drugu svrhu. Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo kako će se prema tome postaviti. Naši reprezentativci su zajednički prije utakmice s Belgijom odabrali kako neće klečati i da su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. HNS poštuje stav reprezentativaca, u tom smislu im neće nametati obavezu klečanja, koja u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije. U kontekstu ove teme, najvažnijom smatramo činjenicu da hrvatski reprezentativci svojim djelima kroz cijelu karijeru pokazuju da cijene svaku osobu, suigrače i protivnike i ne rade razliku po socijalnim, rasnim, vjerskim, etničkim ili nekim drugim osobinama, a to je vrijednost koji promiče i Hrvatski nogometni savez, rekao je glasnogovornik reprezentacije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!