Obiteljsko nasilje i dalje je goruća tema u Hrvatskoj. Premijer Plenković predstavio je šestu izmjenu Kaznenog zakona. Cilj je dodatno zaštititi žrtve, a počinitelje brže i strože kažnjavati. Donesene su izmjene u suglasnosti s udrugama i institucijama koje se bave zaštitom žrtava, a sutra će biti predstavljene i na sjednici Vlade. 

Statistika obiteljskog nasilja sve je crnja.

– Prošle godine je u Hrvatskoj ubijeno ukupno 36 osoba. Od tih 36 osoba 19 je žena. Od tih 19 žena 14 je ubijeno od strane bliske osobe, od toga 9 od strane intimnih partnera, bivših ili sadašnjih, otkriva Maja Mamula, osnivačica Ženske sobe.

S izmjenama Kaznenog zakona Vlada kreće u novi obračun sa zlostavljačima.

Spolno uznemiravanje progonit će se po službenoj dužnosti. Uvodi se novo kazneno djelo tzv. osvetnička pornografija koja će se također goniti po službenoj dužnosti. Redefiniraju se sigurnosne mjere koje će sudovi izricati kao obvezne. Izraz bliske osobe proširuje se na bivše i sadašnje intimne partnere. Ne zastarijeva kazneno djelo spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

– S ciljem jačanja mehanizama zaštite žrtava i osnaživanja mehanizama sankcioniranja počinitelja kaznenih djela nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, kaže Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave

– Nažalost nećemo iskorijeniti nasilje nikada ali možemo svi zajedno napraviti da takvo ponašanje postane toliko društveno neprihvatljivo i da kazne budu takve u praksi da će nasilnici postupno mijenjati svoje ponašanje, a da će sankcije biti takve da oni koji žele slijediti njihov put to neće napraviti, ističe predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Osniva se 15 obiteljskih odjela u općinskim sudovima. Tako bi se trebali ubrzati sudski postupci.

– Sve izmjene koje su donese u novom Kaznenom zakonu da su u stvari prihvaćene sve primjedbe na koje je institucija pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ukazivala posljednjih godina, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Skloništa za žrtve nasilja utočišta su mnogih žena. Ona se osnivaju i u Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

– Šest novih skloništa na području šest županija koja do sada skloništa nisu imala kroz ISAF ugovor vrijedan 70 milijuna kuna. Na taj način smo obuhvatili teritorijalnu cijelu RH, kaže Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U planu za iduću godinu donošenje je Nacionalnog plana za suzbijanje seksulanog nasilja i uznemiravanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!