Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović podsjetio je na zločin koji se dogodio prije 28 godina u Vizetu, kada je granata tzv. Armije RBiH usmrtila osmero djece na dječijem igralištu u ovom gradu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Uz fotografiju sa zastavom Hrvatske, EU, te ureda predsjednika RH i 8 bijelih ruža hrvatski predsjednik je na svojoj službenoj Facebook stranici napisao:

Danas se prisjećamo jednog od najtužnijih događaja u povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, kada je prije 28 godina razorna granata prekinula dječju igru u Vitezu i odnijela osam nevinih života.

Podsjetimo, na današnji dan, 10. lipnja 1993., u mjestu Podgradina pored Viteza, ubijeno je osmero djece hrvatske nacionalnosti.

Njih je pogodila granata koja je došla s položaja tzv. Armije RBiH.

Djeca su poginula na igralištu, tijekom igre, a za ovu tragediju, koja se dogodila dok je trajalo primirje HVO-a i Armije RBiH, nitko nije odgovarao.

Na mjesta zločina poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici. Ostalih šestero djece je ranjeno.

Priča o viteškoj djeci prošle godine je dobila veću pozornost javnosti kada se po prvi put masovno obilježila godišnjica njihove smrti.

U mnogim gradovima i mjestima diljem BiH, Hrvatske, Europe, SAD-a… u 20 sati večeras će biti zapaljene svijeće i položene bijele ruže u spomen na stradanje ove djece.

U 18,00 sati na spomen obilježju Osmica biti će služena sveta misa za poginulu djecu.

Taj dan su poginuli Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Iza organizacije prisjećanja na ubijenu vitešku djecu stoji neformalna skupina aktivista, pretežno bosansko-hercegovačkih Hrvata, iz BiH.

Nedavno je izdana i pjesma ‘Trebam te moj dobri anđele’ u izvedbi mlade glazbenice Darije Ramljak.

“Ova pjesma je molitva za djecu stradalu u domovinskom ratu i za njihove najbliže, posebno je posvećena djeci Viteza, osam anđela, a također svima onima koji se prepoznaju u pjesmi ili pronađu nadu i utjehu u njoj”, stoji u opisu skladbe posvećene ubijenim viteškim mališanima.

/HMS/

error: Content is protected !!