Sud Bosne i Hercegovine donio je pravosnažnu presudu kojom su šestorica optuženih bivših pripadnika tzv. Armije za zločine nad civilima na području Hadžića osuđeni na ukupno 42 godina zatvora.

Za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u logoru “Silos” u Tarčinu, školi u Pazariću i kasarni “Krupa” u Zoviku u obnovljenom postupku sudilo se Bećiru Hujiću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću i Nerminu Kalemberu.

Kaziću je izrečeno deset, Hujić i Fadil Čović su osuđeni na po osam godina, Mirsad Šabić na šest, a Halid Čović i Nermin Kalember na po pet godina zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno za nečovječno postupanje, protuzakonito zatvaranje, uskraćivanje prava na suđenje zatvorenicima i odvođenje na prinudne radove. Za neke točke su oslobođeni, saznaje Detektor.ba.

Prvooptuženi u ovom predmetu bio je Mustafa Đelilović, koji je nedavno preminuo, a optuženom Šerifu Mešanoviću u odnosu na kojeg je zbog bolesti razdvojen postupak Sud BiH će izreći presudu sutra, 11. lipnja.

Sva osmorica su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za zločine počinjene u objektima na području općine Hadžići.

Na po deset godina zatvora tom presudom osuđeni su preminuli Đelilović, nekadašnji predsjednik Kriznog stožera Općine Hadžići u odnosu na kog je obustavljen postupak, i Kazić, bivši zapovjednik Devete brdske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Na po osam godina zatvora su bili osuđeni Fadil Čović, nekadašnji načelnik Stanice javne sigurnosti u Hadžićima, i Hujić kao upravnik “Silosa”, dok su de facto zapovjednik policije u Pazariću Šabić i zamjenik upravitelja u “Silosu” Halid Čović nepravosnažno osuđeni na po šest godina. Bivši upravnik u vojarni “Krupa” Mešanović osuđen je na sedam godina, a nekadašnji stražar Kalember na pet godina zatvora.

Apelacijsko vijeće je uvažilo žalbe Tužiteljstva, obrane Đelilovića i Halida Čovića te ukinulo prvostupanjsku presudu u srpnju 2019. godine, dok je obnovljeno suđenje počelo u rujnu iste godine.

Na drugostupanjsku presudu nije dozvoljena žalba.

Ovo suđenje počelo je 2012. godine.

/HMS/

error: Content is protected !!