Mađarski premijer Viktor Orban pristao je na prijedlog o referendumu 2023. o kontroverznom projektu izgradnje kampusa kineskog sveučilišta nakon prosvjeda više tisuća ljudi, javlja u četvrtak AFP.

– Imat ćemo referendum, to je dobra prilika da svi predstave svoje argumente, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Mađarska vlada je krajem travnja potpisala strateški sporazum s Kinom, koji između ostalog obuhvaća i projekt izgradnje studentskog kampusa sveučilišta Fudan iz Šangaja, za koji bi vlada trebala izdvojiti gotovo milijardu i pol eura. Država bi iz proračuna financirala i petinu iznosa, dok bi preko milijardu eura bilo pokriveno kreditom kineske razvojne banke koji bi, na koncu, također vratili mađarski porezni obveznici.

No, ankete su pokazale da se većina stanovnika Budimpešte protivi tom projektu te su građani mađarskog glavnog grada u golemom broju u subotu izašli na ulice kako bi izrazili svoje protivljenje.

– I ja imam snažne argumente i biti ću sretan podijeliti ih s vama kada za to dođe vrijeme, rekao je Orban i dodao da će “prihvatiti odluku” birača u Budimpešti.

– Ne vidim drugo rješenje, nakon što je oporba od toga napravila političko pitanje, nastavio je premijer.

Referendum će se održati 2023., nakon što budu poznati svi detalji spomenutog projekta.

Mađarska oporba snažno se protivi aktualnoj mađarskoj politici jačanja gospodarskih i kulturnih veza s Kinom.

Kinesko Sveučilište Fudan namjerava otvoriti kampus u kojem će nuditi diplomske društveno-humanističke studije te studije medicine, poslovanja i inženjerstva za 6000 studenata.

– Ovaj Fudan projekt doveo bi u pitanje mnoge vrijednosti za koje se Mađarska obvezala da će ih poštovati prije 30 godina kada je pao komunizam, izjavio je gradonačelnik Gergely Karacsony, liberalni oporbeni političar koji se sljedeće godine planira kandidirati protiv premijera Orbana.

– Ne želimo da mađarski porezni obveznik podmiri račun privatnog sveučilišta rezerviranog za elitu, rekao je prije tjedan dana gradonačelnik zaprijetivši da će ulice oko budućeg kampusa preimenovati u “Ulicu Dalaj Lame”, “Ulicu ujgurskih mučenika” i ulicu “Slobode Hong Konga”.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!