Predsjednik Županijskog suda u Osijeku, Zvonko Vrban, gostovao je u programu N1 televizije i komentirao uhićenje trojice sudaca s toga suda.

Pretrage dvojice sudaca su obavljeni, još se obavlja pretraga u uredu suca Zvonka Vekića, rekao je Vrban.

Ja nemam informaciju što će se događati nakon što se završe pretrage, USKOK provodi izvidne radnje dinamikom kojom oni smatraju da te izvidne radnje trebaju teći, dodao je.

Upitan je li iznenađen ovim događajem, Vrban je rekao da on nije spekulirao što će se dogoditi i hoće li se nešto dogoditi. “Ja sam u prethodnim mojim izjavama rekao da postupak ide sukladno činjenicama kojima raspolažem i dužnostima koje imam. Kad sam saznao da su se suci nedopušteno družili s Mamićem, poduzeo sam radnje za koje sam ovlašten. Nisam se bavio tvrdnjama za mito i korupciju, time se trebaju baviti nadležna tijela”, rekao je Vrban.

Nije želio komentirati dio u kojima se suce sumnjiči da su od Mamića primili 400.000 eura mita, razna putovanja, cipele ili odjeću. “Ne raspolažem dokazima ni informacijama o kojem iznosu novca se radi, imao sam informaciju koju je Mamić iznio da je dao novac sucima za donošenje odluka, o tome će odluku donijeti USKOK. Očito nakon podnesenih radnji USKOK-a oni su potvrdili sumnje u vezi Mamićevih istupa”, rekao je Vrban.

“Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe. Mi ćemo se morati reorganizirati i nastaviti s radom, a što će se događati sa sucima, pokazat će vrijeme. Još uvijek moramo poštivati presumpciju nevinosti, a što će se dalje događati, to će pokazati vrijeme”, rekao je Vrban.

Upitan može li Županijski sud u Osijeku zadržati povjerenje javnosti nakon ovih događaja, Vrban je rekao da je sud funkcionirao i prije njih, a funkcionirat će i nakon. “Ovaj sud osim ove trojice sudaca ima 31 suca. Odluke uvijek kontrolira netko drugi, nikad nisu završile donošenjem odluka ovih sudaca, ovaj sud je slovio kao dobar i efikasan sud. Mi smo dio društvene stvarnosti i nije bilo za očekivati da se stvari ne mogu događati. Mi nismo živjeli i radili pod staklenim zvonom, i ovdje su suci ljudi koji žive hrvatsku društvenu stvarnost. Naravno da se od sudaca očekuje da budu pošteni, moralni i korektni, a kad to nisu, dužni smo ih maknuti iz sustava, što upravo sada i radimo”, rekao je Vrban.

Istaknuo je da su pokrenuli stegovne postupke u odnosu na dva suca te da su oni udaljeni s dužnosti do okončanja stegovnog postupka.

“Naravno kad se dogodi ovakva situacija ne možete reći da vas nisu razočarali i iznenadili i razočarali, život vas dovodi do toga da ono što mislite o nekim ljudima bude promijenjeno”, rekao je Vrban, odgovarajući na pitanje naše Ive Puljić Šego jesu li ga potezi uhićenih sudaca razočarali.

Izvor: narod.hr/n1

error: Content is protected !!