Jučer je Salvador, koji nema svoju valutu, postao prva zemlja na svijetu koja je uvela bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja nakon što je Kongres usvojio prijedlog predsjednika Nayiba Bukele o prihvaćanju te kriptovalute.

Sa 62 od 84 moguća glasa zakonodavci su glasali za donošenje zakona o prihvaćanju bitcoina, usprkos bojazni od mogućeg lošeg učinka na program Salvadora s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vrijednosti od milijardu dolara.

Predsjednik Bukele zagovara korištenje bitcoina jer bi, po njegovom mišljenju, to moglo zaštititi devizne doznake iseljenika od ekstremno visokih naknada u dolarskim transferima.

Američki dolar ostaje legalno sredstvo plaćanja

Bukele je pritom istaknuo da bi američki dolar i dalje bio legalno sredstvo plaćanja.

“To će donijeti financijsku uključivost, ulaganja, turizam, inovacije i gospodarski razvoj naše zemlje”, rekao je Bukele.

Salvador je zemlja s velikom emigracijom. Procjenjuje se kako iz Sjedinjenih Država svake godine dolazi oko 6 milijardi dolara doznaka koje šalje oko dva milijuna iseljenika, što predstavlja petinu BDP-a.

Te doznake iz Sjedinjenih Država dolaze do žitelja Salvadora preko više financijskih posrednika uz naknade od po 20 posto, dok kod kriptovaluta nema naknada za transakcije.


U bitcoinu će moći plaćati i poreze

Šef države je kazao da će korištenje bitcoina biti prepušteno slobodnom izboru te da neće predstavljati rizik za one koji ga koriste. Vlada će, nastavio je, jamčiti konvertibilnost u dolare u trenutku transakcije putem 150 milijuna dolara teške zaklade pri državnoj banci za razvoj BANDESAL.

Prema zakonu, tvrtke će morati prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja za robe i usluge. U toj kriptovaluti će biti moguće plaćati i poreze.

Korištenje bitcoina kao zakonskog sredstva za plaćanje počet će za 90 dana, a devizni tečaj bitcoina prema dolaru će odrediti tržište.

Bitcoin bilježi svoje najbolje dane u posljednja dva tjedna, s rastom od šest posto, te se približava cijeni od 35.200 američkih dolara. 

Financijski regulatori upozoravaju da bitcoin olakšava pranje novca i ostale nezakonite radnje. Bukele odbacuje te primjedbe i tvrdi da kriminalci već naveliko koriste američki dolar i ostala novčana sredstva za pranje novca.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!