Završena je obdukcija dječaka koji je 8. lipnja pronađen mrtav u automobilu.

Uzrok smrti dječaka je hipertemija odnosno toplinski udar. To je ustanovio patolog Kristijan Bečić koji je svoj nalaz i mišljenje dostavio Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku koji vodi ovaj slučaj,  javlja Slobodna Dalmacija.

Dječak je po procjeni u vozilu bio od 7,50 sati ujutro do 15,15 sati poslijepodne.

Hipertermija može uzrokovati višestruko zatajenje organa i često smrt.

Do toplinskog udara dolazi kad termoregulacijski mehanizmi ne funkcioniraju, a unutarnja temperatura se prilično povećava. Aktiviraju se upalni citokini te može doći do višestrukog zatajenja organa. Ulogu može imati i endotoksin iz GI flore. Zatajiti mogu CNS, skeletni mišići (rabdomioliza), jetra, bubrezi, pluća (ARDS) i srce. Aktivira se i koagulacijska kaskada, uzrokujući ponekad diseminiranu intravaskularnu koagulaciju. Mogu se razviti hipekalijemija i hipoglikemija.

Glavni znak je globalna disfunkcija CNS– a, u rasponu od konfuzije do delirija, konvulzija i kome. Tahikardija je česta, čak i kad bolesnik leži ispružen na leđima, kao i tahipneja. Kod klasičnog toplinskog udara, znojenje je relativno često. U oba oblika, temperatura tijela iznosi 40 °C a može doseći i 46 °C.

Izvor:slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!