Rafael Krešić, odvjetnik Drage Tadića, kazao je da će podnijeti žalbu protiv odluke o istražnom zatvoru za njegovog klijenta. Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik Darka Krušlina, koji je pušten na slobodu, kazao je da svjedoci na koje bi on eventualno mogao utjecati nisu takve prirode pa tako Krušlinu niti nije određen istražni zatvor. Gordan Preglej, odvjetnik Ante Kvesića, kazao je da je sud prihvatio prijedlog USKOK-a da i da je za Kvesića određen istražni zatvor.     

Pavasović Visković naglašava da je sudac prihvatio njegov stav u vezi s Krušlinom. Osim toga sudac je zaključio da s obzirom na Krušlinov stav prema Mamiću najbolje pokazuje Krušlinova odluka o 6 i pol godina zatvora za Mamića.  

– Zadovoljan sam tom odlukom, dodao je.  

Odvjetnik Preglej kazao je da je Kvesić sad u nepovoljnijoj poziciji jer se protiv njega nije vodio stegovni postupak, za razliku od Krušlina i Vekića.

– On još radi na sudu u Osijeku. Sad dolazi do situacije da će ga vjerojatno predsjednik Županijskog suda udaljiti s dužnosti, a onda prestaju razlozi za zadržavanje u istražnom zatvoru, rekao je.

Na pitanje novinara jel to znači da on više neće obavljati funkciju suca, Preglej je kazao da će biti suspendiran do okončanja postupka, kao što su suspendirana druga dvojica. 

– Teško mi je reći kada bi Kvesić mogao biti na slobodi, ali očekujem da će to biti jako brzo. Zaista sam razočaran s dokazima koji su priloženi u ovakvom rješenju za provođenje istrage. Tu se ipak radi o sucima Županijskog suda. Na ovaj način otvara se jedna Pandorina kutija. Mislim da bi svi trebali biti puno oprezniji kod ovakvih stvari. Stotine sudaca radi vrlo osjetljiv posao i vrlo profesionalno. Temeljem riječi bjegunaca pokreće se jedan kazneni postupak protiv tri suca Županijskog suda. To je malo previše, dodao je. 

Prijedlog Uskoka da se svoj šestorici osumnjičenih odredi istražni zatvor samo je djelomično prihvaćen. Na zagrebačkom Županijskom sudu odbijen je istražni zatvor Zdravku i Zoranu Mamiću. Sa slobode će se braniti sudac Darko Krušlin, dok je za preostalu dvojicu osječkih sudaca – Antu Kvesića i Zvonka Vekića, te poduzetnika Dragu Tadića istražni zatvor određen. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!