Utakmicom između reprezentacija Italije i Turske večeras će otpočeti dugo očekivano europsko nogometno prvenstvo, Euro 2021. Ovo će naravno biti prvo veliko nogometno natjecanje koje se odvija u uvjetima pandemije koronavirusa zbog kojeg je ovo prvenstvo i odgođeno na godinu dana. Ovaj veliki nogometni, sportski događaj, za Pogled.ba najavio je Krešimir Kordić, ne tako davno prva udarna igla mostarskog HŠK Zrinjski i ujedno prvi strijelac Plemića u njihovoj povijesti.

“Vjerujem da je pred nama jedno iznimno uzbudljivo i neizvjesno prvenstvo” – kazao je Kordić i nastavio:

Nekoliko je reprezentacija koje pretendiraju na sam vrh i što je najbolje, svaka od njih ima svoje argumente i naravno adute zbog kojih se mogu popeti na sam Mt. Blanc. Što se mene osobno tiče, selekcija Francuske nekako najmoćnije izgleda na papiru, a i u prijateljskim susretima su iz utakmice u utakmicu pokazivali sve bolju i bolju formu. Povratak Karima Benzeme ‘Tricolorima’ je donio jednu novu dimenziju u ionako preširokom rosteru. Uz iskustvo s prethodnog SP mislim da ih sve to skupa čini prvim favoritima ovog turnira.

Odmah iza njih je nekoliko reprezentacija skoro identične snage, no možda malo više od ostalih šanse dajem Englezima i Belgijancima. Englezi su u ove dvije godine otkada su poraženi od Hrvatske u polufinalu SP jako sazreli kao reprezentacija, a pod tim mislim da je Southgateov tim u ove tri godine isprofilirao nekoliko sjajnih nogometaša koje je on znalački uklopio u spregu nacionalnog tima, te ‘Gordi Albion’ uistinu izgleda moćno. Belgijanci su prva selekcija na FIFA-inoj ljestvici i mislim da to dovoljno govori o potencijalu te reprezentacije koja na svakom mjestu u timu ima po dva moćna nogometaša. S druge strane, tu imamo Talijane koji možda nemaju više pojedinaca na koje smo navikli kroz ove protekle godine, no oni se ovaj put uzdaju u snagu kolektiva. U posljednje vrijeme igraju dobro i iako ne raspolažu s tim velikim imenima, vidim ih visoko, te ne bi bilo veliko iznenađenje da se oni u svom stilu nađu u samoj završnici.”

Nisi spomenuo Njemačku?

“Pa vidite, nije Gary Lineker uzalud smislio, sada već legendarnu izjavu da je ‘nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci’. Teško je njih ne spomenuti i ne uvrstiti u favorite no definitivno je da nisu više tako moćni i opasni kao prethodnih godina. Nema tu više onako moćnih nogometaša, nosica a izvjesno je da ih je poljuljao i neuspjeh na SP što im opet, s druge strane može biti i ogromna motivacija. Mislim ipak da će to biti tim koji će najviše dati u godinama ispred nas.”

Što može Dalićeva Hrvatska?

“Prije svega, mislim da se Hrvatska još traži. Ipak, to je drugi tim bez Mandžukića, Subašića i Rakitića, a moramo imati na umu da je iza Modrića duga i naporna sezona. Mislim da bi za ovu selekciju bilo sjajno da se netko od mlađih igrača nametne i malo rastereti Luku. S druge strane, već se zna, Hrvatska se kroz godine isprofilirala kao sjajna turnirska momčad koja na turniru igra neuporedivo bolje nego što to čini u kvalifikacijama. Iskustvo iz Rusije neprocjenjivo je i za izbornika Dalića kao i za cijeli tim. Ponavljam, nastupi u kvalifikacijama i pripremnim mečevima u kojima ‘Vatreni’ nisu briljirali ne mogu i ne trebaju biti mjerilo jer se radi o ekipi koja može svima pomrsiti račune. I još nešto, poslije proteklog SP Hrvatsku više nitko neće podcijeniti, dapače.”

Situacija s Covidom i dalje nije nezanemariva?

“Naravno da nije. Koronavirus sve to može okrenuti u jednom danu. Evo vidite, situacija sa sjajnom selekcijom Španjolske je upravo takva, pa ih zbog toga nisam spomenuo u kontekstu najvećeg favorita. Dva člana Furije zaražena su koronavirusom što se u tren oka može reflektirati i na ostatak momčadi. Izbornik i savez su im u pripravnost stavili novih 17 igrača i neizvjesno je kakve ćemo Španjolce gledati na Euru. Sve to što se desilo njima, može pogoditi i bilo koju drugu momčad, pa se ne može do kraja biti pametno. Bude li situacija s virusom mirna, pred nama će biti jedno sjajno natjecanje.” – kazao je Kordić za Pogled.ba.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!