Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u petak, 11. lipnja 2021. godine, vodstvo Hrvatskog kulturnog društva Napredak koju je predvodio predsjednik društva Nikola Čiča.

U izaslanstvu su bili dopredsjednici Miroslav Landeka, Josip Križanović, dr. Dražen Vikić Topić i članica Središnje uprave Vanda Babić Galić.

Glavne teme razgovora bile su trenutni politički i društveni status Hrvata u Bosni i Hercegovini, daljnji organizacijski razvoj Hrvatskog kulturnog društva Napredak te dinamika povrata imovine društva koja je oduzeta za vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima.

Ministar Grlić Radman je istaknuo kako je Hrvatsko kulturno društvo Napredak imalo jednu od krucijalnih uloga u očuvanju nacionalne svijesti i kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali i Hrvata u Boki kotorskoj. Zatim je, također, istaknuo kako je Napredak imao istaknutu ulogu i u društvenom i kulturnom životu Hrvatske, kao i u zajednicama hrvatskih iseljenika u brojnim državama diljem svijeta. A o tome nesumnjivo svjedoče i brojna imena istaknutih znanstvenika, umjetnika, sportaša, književnika koji su bili članovi i stipendisti tog društva, a među tim imenima bila su i dva dobitnika Nobelove nagrade.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Nikola Čiča zahvalio je na ukupnoj potpori koju Vlada RH i druge hrvatske institucije kontinuirano pružaju bosanskohercegovačkim Hrvatima i njihovim institucijama.

Sudionici sastanka istaknuli su zaključno kako je potrebno i dalje raditi na uspostavi što boljih međusobnih institucionalnih veza, jer samo zajednički rad može dati željeni rezultat – stvarnu održivost života Hrvata u Bosni i Hercegovini na područjima na kojima stoljećima žive te očuvanje njihovog nacionalnog identiteta.

/HMS/

error: Content is protected !!