Ministrica znanosti, obrazovanja, kulture i sporta Hercegbosanske županije Gordana Nakić u petak je ugostila njemačku obitelj iz Leipciga koja se doselila u BiH i od travnja živi u livanjskom selu Golinjevo.

“Iz dana u dan slušamo kako stanovnici naše županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku. Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šestočlane njemačke obitelji, a riječ je o Susanne Marielle, njenom mužu Henryju i njihovo četvoro djece u dobi od četiri do deset godina, koji su od travnja stanovnici ovog sela”, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ.

U razgovoru je majka Susanne istakla kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu kako bi se socijalizirali u novom okruženju i učili hrvatski jezik.

Od početka sljedeće školske godine obitelj planira djecu upisati u redovitu školu u Podhumu, a roditelji ističu kako su izuzetno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagođavanja, kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica Nakić zadovoljna je što školski sustav odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će Ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove obitelji bogatstvo za HBŽ, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu.

“Njihovim dolaskom djeca našeg kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima”, poručila je ministrica.

/HMS/

error: Content is protected !!