Godinu dana nakon previđenog termina na rimskom stadionu Olimpico održana je svečana ceremonija otvaranja 16. izdanja Europskog nogometnog prvenstva koje će se od 11. lipnja do 11. srpnja održati u 11 gradova i država.

EURO 2020. se trebao održati prošlog ljeta, no epidemija koronavirusa je pomaknula natjecanje za godinu dana. Virus nije nestao, stoga će se EP održati u strogim epidemiološkim uvjetima i sa smanjenim kapacitetim stadiona.

Svečanu ceremoniju otvorile su legende Rome i Lazija Francesco Totti i Alessandro Nesta koji su ispucali lopte na tribine u znak povratka navijača u arenu, prvi put od ožujka 2020. godine.

Potom je globalna glazbena ikona Andrea Bocelli otpjevala ariju “Nessun Dormu” iz Puccinijeve opere “Turandot”.

Bocelli, koji je veliki ljubitelj nogometa, oduševio je gledatelje svojom izvedbom.

– Bit će mi zadovoljstvo i čast što ću moći ponuditi svoj glas na svečanosti otvaranja. To će biti dragocjena prilika za slanje snažne poruke nade i pozitivnosti, kazao je uoči nastupa.

Nakon Bocellija vidjeli smo i virtualnu izvedbu himne EP-a “We Are The People” nizozemskog DJ-a i producenta Martina Garrixa, te legendi rock grupe U2 Bona The Edgea.

Pjesma slavi glavnu temu Eura 2020. – zajedništvo, pogotovo u svjetlu svih izazova s kojima se svijet u posljednje vrijeme suočio, a s naglaskom na posebnost ovog turnira koji se po prvi puta igra diljem cijele Europe.

– Atmosfera na stadionu je sjajna, sretan sam ponovo vidjeti navijače na tribinama, kazala je za UEFA-u talijanska legenda Gianluca Zambrotta.

U prvoj utakmici EP-a snage će odmjeriti Turska i Italija, a hrvatska reprezentacija će prvi nastup na EURO-u imati u nedjelju na Wembleyju protiv Engleske.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!