U Hrvatskoj je sve manje novozaraženih, no virus je i dalje prisutan. Prema jučerašnjim podacima, 184 su nova slučaja, preminulo je sedam osoba. Broj pacijenata koji se liječe u bolnicama pao je ispod 500, pa se postupno smanjuju kapaciteti za zbrinjavanje covid bolesnika.

Ovih dana uklonit će se i ekspedicijski kamp ispred Kliničke bolnice Dubrava, koji je onamo postavljeni lani u ožujku za slučaj opterećenja bolnice velikim brojem novozaraženih.

– Mi svi skupa hrvatski građani smo ti koji će uvjetovati potrebu eventualnu buduću za ovakvim šatorskim naseljem, što doista ne želimo, prema tome cijepljenje je apsolutno najmoćniji alat u ovom trenutku, kojim možemo spriječit daljnje širenje virusa, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Epidemiološke mjere koje su i dalje na snazi, posebno teško padaju ugostiteljima. S nestrpljenjem čekaju današnju konferenciju za medije Stožera civilne zaštite, u nadi da će im produljiti radno vrijeme za jedan sat – do ponoći. Napominju da većina ugostitelja poštuje mjere i poziva inspekciju da kažnjavaju one koji krše pravila.

– Neka inspekcije rade posao, neka kontroliraju da li se to poštuje. mi kao nezavisna udruga ugostitelja cijelo vrijeme apeliramo na naše kolege da apsolutno poštuju mjere. Gledamo slike cenatara gradova kako ugostitelji nepoštuju mjere, nemojte da 95 posto ugostitelja budu taoci kolega koji ne poštuju mjere, rekao je Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreba.

Podaci županijskih stožera:

– U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri novozaražene osobe
– U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji pet novozaraženih koronavirusom

Koronavirus u svijetu
Zbog novog naglog širenja bolesti COVID-19 Čile ponovo zatvara glavni grad Santiago. Unatoč tomu što je cijepljeno više od polovine stanovništva, u posljednja dva tjedna dogodio se skok broja novozaraženih nezabilježen od početka pandemije. Većina oboljelih ipak nije primila obje doze, a čileanski zdravstveni regulator ustvrdio je da je brazilska varijanta P1 – inače najrasprostranjenija u zemlji – dvostruko zaraznija od izvornog soja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!