Marin Čolak nepravomoćno je osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu na kaznu zatvoru u trajanju dvije godine za izazivanje prometne nesreće u kojoj je u studenome 2010. poginula dubrovačka studentica Ivana Obad (20).

Čolaku se nalaže i djelomično snašanje troškova postupka u iznosu od 2000 kuna, dok se oslobađa troškova za provedeno vještačenje.

Drugooptuženi Dalibor Opačak oslobađa se od optužbe.

Na objavi presude bila su obojica optuženika, a oslobođeni Opačak se rasplakao nakon izricanja presude.

Prema optužnici, Čolak se 5. studenog 2010. u 12,20 sati kretao ferrarijem autocestom A6 iz smjera Zagreba prema Rijeci lijevim prometnim trakom brzinom od 181,5 kilometar na sat, dok se Opačak kretao desnim trakom u svojem nissanu 350.

Čolak je, tvrdi tužiteljstvo, započeo prelazak iz lijevog u desni prometni trak, a da se nije uvjerio kako to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Opačak je, vozeći brzinom od 205,3 kilometara na sat, započeo kočiti, no nije mogao smanjiti brzinu na vrijeme pa su se automobili okrznuli.

Nissan je prednjim lijevim kotačem dotaknuo zadnji desni kotač ferrarija, nakon čega je taj dodir destabilizirao ferrari koji se počeo nekontrolirano kretati te je sletio desno izvan kolnika. Automobil se prevrnuo i zapalio pri čemu je poginula suvozačica Ivana Obad.

Optužnica protiv obojice je podignuta 2012., a 2015. obojica su osuđena na tri godine zatvora.

Nakon što je Županijski sud u Rijeci 2018. poništio presudu suđenje je krenulo iz početka na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, ali se ubrzo sud proglasio nenadležnim pa je spis završio na karlovačkom Županijskom sudu.

Odlukom Vrhovnog suda predmet je prošle godine delegiran na zagrebački Županijski sud.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!