Hrvatski gimnastičar Aurel Benović osvojio je srebrno odličje u parteru na DOBRO Svjetskom kupu u Osijeku.

Najbolji hrvatski parteraš, viceprvak Europe od prošle godine u svom gradu je došao do svoje prve medalje u Gradskom vrtu i čak 31. hrvatske u 12 izdanja ovoga natjecanja. 

Aurelovo srebro na parteru je ukupno 379. medalja za Hrvatsku na turnirima svjetskih kupova (ukupno muški i žene) i 273. za mušku sportsku gimnastiku.

Benović je u finalu ocijenjen sa 14.133, a bolji je bio samo Kazahstanac Milad Karimi (14.866), dok je brončani Britanac Hayden Skinner (14.066).

– Ne mogu si ništa zamjeriti. Možda sam mrvicu tužan što nije zlato, ali nastavit ću se truditi i raditi. Bit će još Osijeka!, rekao je 20-godišnji Benović.

– Zadovoljan sam odrađenom vježbom, išao sam 6.5 start, moju najjaču vježbu koju sam izveo i prije dva tjedna na Svjetskom kupu u Varni i osvojio zlato. Ovdje sam imao greškica koje su rezultirale da sam osvojio srebrnu medalju, a ne zlatnu. Malo sam se već umorio i od Varne i sada Osijeka. Sada ću otići malo na more, povratiti snagu i energiju i nadam se da će i drugi dio sezone biti kao i ovaj prvi. Pritisak na domaćem terenu? Ja se u zadnjih godinu dana jako dobro nosim s pritiskom. Kad stanem na parter, bez obzira koliko ljudi bilo u dvorani znam se koncentrirati samo na svoju vježbu. Uđem u neki svoj tunel i samo razmišljam što trebam napraviti i što čišće odraditi. Što sam stariji, imam sve veće natjecateljsko iskustvo i mislim da kroz godinu, dvije mogu se nadati i očekivati sve najveće svjetske medalje, dodao je Benović.

U druga dva današnja finala u kojemu su nastupili hrvatski predstavnici, Tijana Korent ostala je korak do medalje na preskoku, a Filip Ude natjecanje u Osijeku završio je šestim mjestom na konju s hvataljkama.

Korent je u finale ušla s drugom ocjenom kvalifikacija, do posljednje natjecateljice u džepu je imala broncu, no na kraju ostala je korak do medalje, bila je četvrta s ocjenom 13.216. Slavila je Mađarica Csenge Maria Bacskay (13.649), srebrna je Slovenka Tjaša Kysselef (13.516), a brončana Čehinja Dominika Ponizilova (13.316).

– Poseban je osjećaj nastupiti na domaćem Svjetskom kupu koji je organiziran na visokoj razini. Nama svima iz hrvatske reprezentacije puno je ljepše i draže nastupati kod kuće. Malo sam ipak nezadovoljna, četvrto mjesto je najgore. Bolje je biti peti nego baš četvrti, ali za drugi dio sezone pripremiti ću jače skokove i nadam se da će drugi dio sezone biti bolji. Unatoč drugom mjestu u kvalifikacijama, očekivala sam da se ovakav rasplet može dogoditi, sve su to cure iz finala svjetskih i europskih prvenstava, konkurencija je jaka, a i u finalu idete na sve ili ništa. Moj plan nakon Osijeka je malo odmoriti, dva tjedna na godišnji, nakon toga vraćamo se u dvoranu. Kraj kolovoza idemo na pripreme, a onda kreće novi dio sezone sa SK u Kopru i Mersinu, izjavila je Korent.

Tijanin klupski kolega Filip Ude, zbog pogreške na saskoku izgubio je sigurnu medalju i završio kao 6. na konju s hvataljkama s ocjenom 13.233. Zlatni je Rus s albanskom putovnicom Matvei Petrov (15.166), srebrni Kazahstanac Nariman Kurbanov (15.033), a brončani Mađar Krisztofer Meszaros (14.066).

– Razočaran sam nastupom. Zeznuo me… Hm, nije me zeznuo, ja sam zeznuo saskok na kraju. Samo da sam se prebacio na drugu stranu bio bih na postolju. Trudio sam se, imao sam snage, ali zadnje vrijeme zbog problema s ramenom i mijenjanja tehnike prerano krećem u saskok. Nažalost, nisam ga napravio. Imao sam snage, bio sam spreman, ali valjda neki mentalni sklop me pogodio na kraju i zablokirao sam. Za dva tjedna imam još CRO-GYM ligu, onda odmor, pa pripreme za Svjetsko prvenstvo u Japanu, rekao je Ude.

U finalu dvovisinskih ruča slavila je prva ženska zvijezda Osijeka, Belgijka Nina Derwael (15.000) ispred srebrne Mađarice Zsofie Kovacs (14.266) i brončane sunarodnjakinje Lise Vaelen (13.633).

Muške ruče pripale su turskoj zvijezdi Ferhatu Aricanu (14.833), srebrni je Kazahstanac Milad Karimi (14.666), a brončani Bugarin David Huddleston (14.266).

U nedjelju, posljednjeg dana u Osijeku u finalu grede od 11.45 u lovu na medalje biti će Ana Đerek Christina Zwicker, od 12.26 uslijediti će finale preče u kojemu će nastupiti dvostruki pobjednik Osijeka Tin Srbić, a onda od 13:01 i drugo finale Ane Đerek, ono na parteru.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!