Karantena zbog koronavirusa već neko vrijeme ne dopušta nam da se normalno krećemo i savjetuje se da ostanemo doma. Zato ljudi iskorištavaju svaki sunčani dan za kavu ili rad na sunčanom balkonu, a sretnici s velikim dvorištem provode što je moguće više vremena na svježem zraku, u prostoru koji je samo njihov.

Teško je izdržati cijeli dan u stanu ili kući ako nemate dvorište, zato mnogi s djecom odlaze na poznata šetališta i okupljališta. Ako odlazite na takva mjesta, gdje uglavnom ima puno ljudi, obavezno držite razmak i nosite zaštitnu opremu, piše Centarzdravlja.hr.

Bilo da ste u dvorištu, vrtu ili na šetnici, ono što mnogi zaboravljaju prilikom izlaska iz kuće je adekvatna zaštita od sunca. Posljednjih dana temperature su bile iznad 20°C, a uz zaštitnu masku trebali biste na lice staviti i kremu koja vas štiti od UV zračenja. U nastavku vam otkrivamo što morate znati prije nego sljedeći put izađete iz kuće tijekom sunčanog i lijepog dana.

Koje kreme za sunčanje su najbolje i zašto?

Idealna krema za sunčanje će blokirati UVA i UVB zrake s aktivnim sastojcima koji se ne razgrađuju na suncu, tako da proizvod i dalje štiti kožu, te sadržava aktivne i neaktivne sastojke koji su dokazano sigurni za djecu i odrasle.

Zasigurno postoji krema za sunčanje koja zadovoljava sve ove kriterije i odgovara vašem tipu kože, samo ju morate pronaći, a ponekad potrošačima nije jednostavno iz hrpe proizvoda izvući sigurno i učinkovito sredstvo za sunčanje.

Je li dobra krema za sunčanje sve što mi treba?

Nije. Krema za sunčanje samo djelomično može osigurati zaštitu od štetnog djelovanja sunca. Ograničavanje izloženosti suncu i nošenje zaštitne odjeće može zaštititi kožu od raka i preranog starenja. Budite posebno pažljivi između 10 i 16 sati kada su sunčeve zrake najintenzivnije, ali zapamtite da je UVA zračenje konstantno.

Nanesite kremu za sunčanje 30 minuta prije nego što krenete van i ponovo ju nanosite barem svaka 2 sata. Čak i najbolja krema za sunčanje neće dobro odraditi posao ako ju ne koristite pravilno.

Koje su najbolje kreme za sunčanje za djecu?

Budući da su djeca osjetljivija na oštećenja od sunca, odaberite kremu za sunčanje koja je visoko učinkovita (štiti od UVA i UVB zračenja), odnosno ima visoki faktor i sigurna. Ako se dijete kupa ili igra u vodi, potražite zaštitu od sunca koja je vodootporna. Izbjegavajte sprejeve i proizvode koji ujedno štite od kukaca.

Pobrinite se obilno i dovoljno često nanositi kremu za sunčanje. Ne vjerujte tvrdnjama da će proizvod štititi kožu i do nekoliko sati jer to nije uvijek pouzdana informacija.

Dojenčadi do 6 mjeseci je potrebna posebna zaštita. U ovoj dobi put beba nema melanina koji bi ih zaštitio od sunca i trebaju se čuvati jakog sunca. Preporučuje se izbjegavanje korištenja krema za sunčanje kod djece mlađe od 6 mjeseci, osim ako hlad i zaštitna odjeća nisu dostupni. U tom slučaju, možete primijeniti malo kreme na izloženu kožu.

Sjetite se da je krema za sunčanje samo jedan dio zaštite od jakog sunca. Ograničavanje izloženosti suncu i nošenje zaštitne odjeće su čak i važniji od nanošenja kreme za sunčanje.

Koliko kreme za sunčanje je dovoljno i koliko često se ona nanosi?

Primijenite kremu za sunčanje 30 minuta prije nego izađete na sunce i najmanje svaka 2 sata nakon toga. Pobrinite se da ponovo nanesete kremu nakon izlaska iz vode i ako se puno znojite ili se brišete ručnikom jer sve ove aktivnosti mogu ukloniti zaštitu od sunca s vaše kože.

Jedno istraživanje tvrdi da je najbolje ponovno nanijeti ​​kremu za sunčanje nakon 15 do 30 minuta na jakom suncu.

Nemojte škrtariti kod stavljanja kreme za sunčanje! Istraživanja su pokazala da potrošači obično nanose premalo sredstva za sunčanje. Ravnomjerno nanesite kremu na sve izložene dijelove kože.

Hoće li krema za sunčanje zaštiti od raka i bora?

Postoje dvije glavne vrste UV zračenja za koje se zna da doprinose raku kože, boranju i starenju kože: UVA i UVB.

Kako biste dobili najbolju zaštitu, morate koristiti proizvod koji štiti od obje vrste zraka. Sve kreme za sunčanje štite od UVB zraka, ali samo neke štite i od UVA zraka. Takvi proizvodi su obično označeni kao UVA/UVB ili kao zaštita širokog spektra pa svakako obratite pozornost kad kupujete kremu.

Ako izrazito vrući dani dođu prije kraja karantene, ne brinite, svejedno se možete sunčati, ali uz kvalitetne proizvode i pripadajuću zaštitu.

Proizvodi koji se reklamiraju kao „kreme“ za sunčanje ili „sun block“ imaju sastojke koji pružaju barem neki stupanj zaštite od opekotina i drugih štetnih utjecaja UV zraka. Međutim, proizvodi za postizanje preplanulosti (ne svi), uglavnom ne sadrže takve sastojke i ne pružaju nikakvu zaštitu pa obavezno pročitajte uputstva na pakiranju.

/HMS/

error: Content is protected !!