U Goraždu je potpisan ugovor o izgradnji crkve Drinskih mučenica, koja će do kraja godine primiti vjernike iz cijelog svijeta tijekom njihovih posjeta mjestu stradanja pet časnih sestara proglašenih blaženim. Prema riječima Josipa Tadića, župnika Župe “Sveti Dominik”, radovi bi trebali početi najkasnije sredinom srpnja.

Pomoć i podrška

– Drago mi je da smo konačno uspjeli riješiti sve pripremne faze. Prema ovom što smo potpisali, crkva bi trebala biti pokrivena do 15. prosinca, do spomendana blaženim Drinskim mučenicama. Zahvaljujem svim sugrađanima na podršci i pomoći, svima koji su se neumorno založili kako bismo uspjeli doći do ovog trenutka koji je od velike važnosti za Vrhbosansku nadbiskupiju i Družbu sestara “Kćeri Božije ljubavi”, našu župu i za cijeli ovaj grad – kazao je Tadić, prenosi Avaz.

Radovi su povjereni goraždanskoj firmi “Markan”. Osiguran je dio ali ne i kompletan iznos potreban za izgradnju, te je iz Župe “Sveti Dominik” još jedanput upućen apel svim ljudima dobre volje da pomognu.

Skočile s prozora

Drinske mučenice su časne sestre Berchmana Leidenix, Jula Ivanišević, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Marija Bernadeta Banja, koje su u prosincu 1941. godine u samostanu na Palama zarobili četnici. Najstarija među njima, sestra Berchmana, preminula je tijekom napornog pješačenja, dok su ostale, zatočene u vojarni u Goraždu. U prostoriji na drugom katu četnici su ih pokušali silovati, a one su odlučile skočiti s prozora. Još žive, četnici su ih dokrajčili noževima i bacili u Drinu.

Zbog njihovog životnog puta, posvećenosti dobru i požrtvovanja u čuvanju vjere, Vatikan ih je proglasio blaženima, nakon čega je Goražde postalo jedan od najvažnijih gradova za vjernike katolike iz cijelog svijeta.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!