Istina, kakva god bila, treba izaći na vidjelo i ako su kaznena djela počinjena, treba ih najstrože sankcionirati, rekao je  kazao je Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca u “Interjuu tjedna” Hrvatskog radija i govorio o posljedicama koje će afera imati na pravosuđe.


Uhićenje trojice osječkih sudaca dodatno potkopava preostalo povjerenje u hrvatsko pravosuđe. Radi li se o bombi koja bi mogla bitno promijeniti sudstvo ili samo o epizodi koja će biti ubrzo zaboravljena zbog neke nove afere? Je li Zdravko Mamić reformator pravosuđa? Mogu li izmjene Zakona o sigurnosti, kojim bi se suce provjeravalo svakih pet godina, a po potrebi i češće, eliminirati korupciju i spriječiti buduće zlouporabe?

– Bojim se da je to težak udarac sudstvu, jer uhićenje tri suca, a i daljnji postupak gdje su dva zadržana u pritvoru, a jedan pušten, dovodi u pitanje puno toga, kazao je Damir Kontrec, sudac Vrhovnog suda i predsjednik Udruge hrvatskih sudaca.

– Jučer smo na zboru Udruge hrvatskih sudaca jasno poslali priopćenje da Udruga traži da nadležna tijela što prije utvrde istinu i ako se utvrdi da je bilo tko iz reda sudaca počinio bilo što mu se stavlja na teret, da se to hitno procesuira i da se takav makne iz sustava, dodao je.

Kontrec smatra da istina, kakva god bila, treba izaći na vidjelo i ako su kaznena djela počinjena da ih treba najstrože sankcionirati.

Osobni stav

– Osjećam se dvojako, jer smo imali 30 godina od osnutka Udruge sudaca, a s druge strane se osjećam jadno i bijedno jer ovo je udarac svim sudcima, podijelio je Kontrec.

– Ipak su ovo pojedinačni slučajevi i nije dobro da se na bazi njih stigmatizira ostalih 1700 sudaca koji svoj posao obavljaju korektno, pošteno i savjesno, kaže.

Na izjavu da se ne zna je li 1700 sudaca pošteno i korektno, jer troje sudaca pod istragom nije otkrio sustav, nego Zdravko Mamić, Kontrec je odvratio primjerom da su ranije ove godine otkrivene dvije medicinske sestre koje su pljačkale pacijente, i pitao znači li to da su sve medicinske sestre takve.

– Ako netko zna nekoga tko je korumpiran, neka ga prijavi, a Državno odvjetništvo neka to procesuira, zaključio je.

Dodao je da viđenje sudaca kao nekakve nedodirljive kaste koja ne odgovara za ništa pogrešno te naveo da je u zadnjih 10 godina pokrenuto mnogo stegovnih postupaka pa i uvjetnih razrješenja te razrješenja dužnosti.

– Ove tvrdnje o zatvorenosti, nedodirljivosti i neodgovornosti se meni čine netočne, izjavio je Damir Kontrec.

Pravosuđe i politika

Druženje s političarima i politički involviranim pojedincima je do osobnog integriteta svakog sudca ponaosob i bilo bi bolje da to sudci ne rade, drži Kontrec.

Izjavu predsjednika Milanovića da “nema drugog pravosuđa nego HDZ-ovog pravosuđa” komentirao je kako svaki dan sluša takve izjave, i kako smo svjedoci političke borbe oko pravosuđa.

– Političari smiju izjavljivati što god hoće, ali to sve pada na teret pravosuđa. Pravosuđe nije ničije, ne pripada ni jednoj stranci, naglasio je Damir Kontrec.

Dodao je kako pravosuđe u kojem ja djelujem sasvim sigurno nije pod utjecajem ničije politike, kako vladajuće tako ni bilo koje druge.

– Cijela ova priča se treba spustiti na zemlju i treba osigurati da čelni čovjek Vrhovnog suda bude izabran u jednoj normalnoj proceduri, jer sve ovo što sada imamo više to nije, upozorio je Kontrec.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!