Glavni odbor SDP-a u subotu je nakon cjelodnevne online sjednice potvrdio odluku Predsjedništva stranke o raspuštanju SDP-ove organizacije u Zagrebu i Slavonskom Brodu te vodstva SDP-a Međimurske županije zbog loših izbornih rezultata i pogoršanih unutarstranačkih odnosa.

Na online sjednici su iz središnjice stranke na Iblerovom trgu, sudjelovali predsjednik SDP-a Peđa Grbin i predsjednica Glavnog odbora stranke Marija Lugarić.

Po završetku višesatne sjednice predsjednica Glavnog odbora SDP-a Lugarić izvijestila je da je za raspuštanje tijela Županijske organizacije Međimurske županije glasovalo 62 člana Glavnog odbora, 19 ih je bilo protiv i dva suzdržane.

Za raspuštanje zagrebačke Gradske organizacije stranke bilo je 57 glasova za, 21 protiv i jedan suzdržane glas.

Također, sa 61 glasom za i 18 protiv raspuštena je SDP-ova Gradska organizacija Slavonskoga Broda.

Lugarić je izjavila i da su u točci vezano uz isključenje članova Glavnog odbora stranke, od njih šest raspravljali samo o jednoj odluci, jer je pet članova Glavnog odbora izvijestilo da sami istupanju iz stranke, a odluka o isključenju Mladena Novaka iz stranke donesena je s 52 glasa za, devet protiv i jednim suzdržanim.

– Ako želimo mijenjati Hrvatsku, a želimo, ako želimo mijenjati Zagreb, a želimo, onda moramo prvo promijeniti sebe. Moramo shvatiti da danas više nije niti 2010. niti 2000. godina i da naprosto način na koji smo dosad vodili politiku više ne funkcionira. Ako želimo dobiti povjerenje građana onda moramo okrenuti stranicu, onda napokon moramo početi govoriti o stvarima koje su ljudima bitne, rekao je Grbin.

Novinarka HRT-a Tatjana Munižaba za središnji Dnevnik HTV-a javila je da sjednica tako dugo traje jer su članovi Odbora sjednicu shvatili kao bojno polje za konačni obračun dviju “zaraćenih struja” – Grbinove i Bernardićeve.

– Više od pet sati trajala je analiza rezultata lokalnih izbora, no na kraju je Grbinovo izvješće prošlo velikom većinom glasova – samo 6 je bilo protiv i 6 suzdržanih. Iz toga se iščitava da Grbin u ovom trenutku uživa potporu većine članova Odbora, kazala je Munižaba.

Smatra da je vrlo malo vjerojatno da će Grbin krenuti u obračun s oponentima Bernardićem i Rajkom Ostojićem.

– S jedne strane oni su i saborski zastupnici, a kao takvi ne podliježu odluci o raspuštanju, a njihov mandat je neotuđiv. To znači da bi Grbin izbacivanjem Davora Bernardića, glavnog tajnika Nikše Vukasa i Rajka Ostojića možda dobio malo više mira u stranci, ali bi SDP izgubio status drugog po snazi kluba u Saboru, kazala je Munižaba.

Predloženo raspuštanje dviju stranačkih organizacija

Podsjetimo, predsjedništvo stranke u utorak je predložilo raspuštanje dviju organizacija, što je Grbin objasnio da je ‘nekad potrebno donositi teške i radikalne odluke koje su nužne da bi SDP mogao ispunjavati svoju funkciju’.

– U Gradu Zagrebu SDP ima izuzetno puno članova i članica. Ova odluka se ne odnosi na njih, nego na probleme s kojima se organizacija nosi dugi niz godina. Ona se odnosi na one koji su SDP smatrali servisom za zapošljavanje. SDP to nije i neće biti, SDP je stranka koja postoji zato da bismo imali bolje gradove, bolje općine, u konačnici bolju Republiku Hrvatsku. Raspuštanjem organizacije nitko ne prestaje biti član SDP-a, nego će se to dogoditi u roku od 45 dana nakon reevidencije članstva. Protekom roka od 45 dana, nakon razgovora, neki će prestati biti članovi SDP-a”, obrazložio je Grbin motive Predsjedništva za takav prijedlog. Reevidencija će se provesti po kriterijima koje će uspostaviti Presjedništvo stranke.

Protivnička struja u SDP-u to je protumačila kao čišćenje stranke od ‘bernardićevaca’ kako bi Grbin u potpunosti preuzeo kontrolu nad strankom, a Bernardić nije htio detaljnije komentirati taj prijedlog koji Glavni odbor tek treba prihvatiti. Rekao je samo da će svoje mišljenje iznijeti na sjednici GO-a te da SDP nema smisla bez ljudi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!