Tisuće ljudi u petak navečer prosvjedovale su na ulicama diljem Španjolske izražavajući tugu i bijes nakon što su spasioci u vodama oko Tenerifa pronašli tijelo šestogodišnje djevojčice vezano sidrom.

Spasioci nastavljaju potragu za mlađom sestrom, jednogodišnjom Annom, nakon pronalaska tijela njene starije sestre Olivije, a glavni osumnjičeni je njihov otac Tomas G., koji u travnju nije vratio djecu majci od koje je rastavljen. On je također nestao.

List El Pais navodi, pozivajući se na sudske izvore, da su otisci prstiju potvrdili da je tijelo pronađeno na dnu mora ono djevojčice Olivije.

Obitelj je živjela na Tenerifima, gdje su dužnosnici i neki lokalni stanovnici minutom šutnje odali počast pred gradskom vijećnicom.

“Ovdje smo da osudimo situaciju koja se događa češće nego što bi trebalo i da kažemo: ‘dosta je’ te da moramo zaštititi žene i djecu koje su žrtve muškog nasilja”, kazala je Nuria Fernandez, prosvjednica na Tenerifima.

U Madridu tisuće su se okupile na Puerta del Sol izvikujući “Oni nisu ludi, oni su ubojice”, referirajući se na roditelje koji su ubili vlastitu djecu.

“Cijela Španjolska je u šoku, sva naša potpora ide onima čija je bol apsolutno neizdrživa i nepojmljiva, oštro odbacujemo seksističko nasilje, koje neki još negiraju u našoj zemlji”, kazao je premijer Pedro Sanchez u petak tijekom posjeta Kostariki.

Tijelo male Olivije pronađeno je na dubini od 1.000 metara u sportskoj torbi, privezano sidrom, blizu mjesta gdje je plovio očev čamac. U blizini je pronađena i jedna prazna sportska torba.

Vlasti su zatražile pretragu nakon što su na moru pronađene stvari koje su pripadale ocu.

Španjolska lijeva vlada stavila je na vrh svojih političkih prioriteta borbu za ženska prava i protiv mačističkih stajališta.

Skoro 1.100 žena ubili su njihovi partneri ili bivši partneri otkako je takav registar ustanovljen 2003., neposredno prije usvajanja zakona koji se tretira spolno nasilje, dok je 39-ero djece ubijeno tijekom napada na njihove majke od 2013. godine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!