Nakon razdvojenosti dulje od tisuću godina, dvojica vikinških ratnika iz iste obitelji ponovno su zajedno u danskome Nacionalnom muzeju, zahvaljujući DNK analizi.

Jedan od Vikinga umro je u Engleskoj u 11. stoljeću od posljedica ozljeda glave u svojim dvadesetim godinama. Pokopan je masovnoj grobnici u Oxfordu. Drugi je umro u Danskoj u pedesetim godinama, a i na njegovu kosturu vidljivi su tragovi udaraca koji upućuju na to da je bio ratnik.

DNK mapiranje kostura iz vikinške ere, od osmog do 12. stoljeća, omogućilo je arheolozima da utvrde kako su dvojica ratnika u rodu.

– To je značajno otkriće jer nam sada omogućuje da pratimo tragove kretanja iste obitelji u prostoru i vremenu, kazala je arheologinja Jeanette Varberg.

Kostur mladića u dvadesetim godinama danskom je muzeju posuđen iz muzeja u Ofxordu na tri godine. Povijesni je konsenzus da su danski Vikinzi počeli s prepadima na Škotsku i Englesku od osmog stoljeća.

– Mlađi od dvojice muškaraca možda je stradao u jednoj takvoj vikinškoj akciji, no postoji i teorija po kojoj su kosturi iz masovne grobnice žrtve odluke tadašnjeg engleskog kralja Ethelreda Drugog koji je 1002. zapovjedio da svi Danci u Engleskoj budu pobijeni, kazala je Varberg.

Premda je potvrđeno da su dvojica muškaraca u rodu, nemoguće je utvrditi precizno u kakvom. Možda su bili polubraća, možda djed i unuk ili stric i nećak.

– Jako je teško utvrditi jesu li živjeli su isto vrijeme ili možda postoji razlika u naraštajima jer u grobovima nije bilo materijala koji bi nam omogućili precizno datiranje. Zato imamo marginu od plus ili minus 50 godina, rekla je Varberg.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!